logo_zold


BCN_ESO_badge


mamma


facebook-mammamia

A kemoterápia menete

A kemoterápia daganatellenes gyógyszerekkel történő kezelést jelent. A kemoterápiás szereket infúziós (ritkán tablettás) formában alkalmazzuk, melyek a vérkeringés útján csaknem a szervezet egészében képesek a daganatsejtek elpusztítására.

A kezelés célja a daganat kiújulásának vagy továbbterjedésének megakadályozása, lehetőség szerint a daganatos betegség gyógyítása, vagy a tumoros massza csökkentése és a tünetek enyhítése.


A kemoterápia a daganatos sejteken túl az ép - különösen a gyorsan növekvő és osztódó - sejtekre is hatást gyakorol. Ilyen sejtekből áll a tápcsatorna nyálkahártyája, a szőrtüszők és a vér alakos elemei, mely miatt émelygés, hányás, szájnyálkahártya fekély jelentkezhet, a hajszálak, szőrszálak elvékonyodhatnak, kihullhatnak, láz, fáradtságérzés, fertőzések alakulhatnak ki. A kemoterápiás tervet úgy állítják össze, hogy az egyes gyógyszermentes szakaszokban a szervezet képes legyen az egészséges szövetek regenerációjára.A kemoterápiás kezelések ambuláns ellátás vagy osztályos bent fekvés formájában történnek, típusuktól függően változó ciklushosszban.


Klinikánkon különféle szolid tumorok kemoterápiás kezeléseit végezzük, köztük emlő-, fej-nyaki tumorok, nyelőcső, gyomor-bélrendszeri-, máj-, hasnyálmirigy daganatok, lágyrész- és központi idegrendszeri tumorok ellátását. (A bőrdaganatok, hematológiai betegségek, tüdő tumorok kemoterápiás kezelése az arra specializálódott intézményekben zajlik.).

A kemoterápiás kezelések előtt orvosi vizsgálat történik, ennek során ellenőrzik a vérvételi eredményeket és az EKG-t is.


Amennyiben a kemoterápia beadható, akkor az orvosi utasítás szerint összeállított infúziós kezelést a szakasszisztencia köti be. A kezelés során a betegek kényelmes fotelben ülnek, vagy ágyban fekszenek, a járó betegeknek nem kell kórházi ruházatba átöltözni. Egy kezelés időtartama az infúzió típusától és mennyiségétől függ. A kezelések előtt étkezni lehet. A kezelések után általában egy héttel vérkép ellenőrzés történik. A mellékhatásokat különböző gyógyszerekkel tudjuk enyhíteni, hajhullás esetén természetesen paróka rendelhető akár társadalombiztosítási támogatással is.