logo_zold


BCN_ESO_badge


mamma


facebook-mammamia

A radio-kemoterápia menete

A radio-kemoterápia során együttesen alkalmaznak sugár- és kemoterápiát a sugárkezelés eredményességének javítása céljából.

A kombinált kezelés során a gyógyszeres kezelés a sugárkezelés első és utolsó hetében, vagy a sugárkezelés alatt minden héten egyszer történik. A kemoterápia pontos helyét, időpontját, ismétlődését kezelőorvosa mondja meg.

Csakúgy, mint adaganatsejtek esetében, az egészséges sejtek közül is a folyamatosan, gyorsan szaporodók károsodnak főként. Ezért jelentkeznek a mellékhatások. Leggyakoribb mellékhatások: hányinger, hányás, szájszárazság, az ízérzés zavara, étvágytalanság, hasmenés, gyengeség, hajhullás, vérzékenységre, fertőzésekre való fokozott hajlam, és a gyengeséget okozó vérszegénység. A mellékhatások túlnyomó többsége a kemoterápiás kezelések befejezése után rövidesen fokozatosan szinte teljesen megszűnik. A kemoterápiás kezelés kellemetlen és káros mellékhatásainak többsége nagymértékben csökkenthető, ezért kérjük panaszait a műszakban lévő nővérnek jelezze.