Előadónkról

MargocziKatalinBozsóné Dr. Margóczi Katalin Miskolcon született 1955-ben. A Földes Gimnáziumban érettségizett biológia-kémia szakon. 1978-ban Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen szerezte meg biológus diplomáját. Kezdettől fogva az ökológia és a természetvédelem érdekelte, de a sors úgy hozta, hogy először a JATE Fűvészkertjében működő Fitotronban, az MTA kutatócsoportban kapott állást, majd két évig a szegedi Biológiai Központban növényi biotechnológiával foglalkozott. Közben részt vett a növényrendszertan oktatásában, nevelte két fiát, és az egyetemi néptánccsoport aktív tagja volt.


1990-ben az újonnan megalakuló Ökológiai Tanszék munkatársa lett. Ekkor végre lehetősége nyílt vegetációtannal és természetvédelmi biológiával hivatásszerűen foglalkozni, természetvédelemmel kapcsolatos tárgyakat oktatni. 1999-ben megírta az első magyar nyelvű Természetvédelmi biológia egyetemi jegyzetet, 2001-ben szerzett PhD fokozatot „A vegetációtan természetvédelmi alkalmazása” témakörben. 2004-ben Pro Natura díjjal tüntették ki. Jelenleg egyetemi docens, a Környezettudományi Intézet Oktatási Bizottságát vezeti. Tagja az MTA Természetvédelmi és Konzervációbiológiai Bizottságának. Fontosabb kutatási témái:

  • A Dél-Kiskunsági sömlyékek vegetációjának hidrológiai létfeltételei.
  • A hansági élőhelyrekonstrukció értékelése, botanikai monitorozása.
  • Gyepek és vizes élőhelyek helyreállításának értékelése a Körös-Maros Nemzeti Parkban
  • A természet által az embereknek nyújtott javak és szolgáltatások felmérése társadalomtudósokkal együttműködve.

Mélységesen szereti és tiszteli a Természetet, hivatásának tekinti a természeti értékek kutatását, megőrzését, és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztést. Olyan világban szeretne élni, ahol igazságosan szerveződő emberi közösségek fenntartható módon használják a természeti erőforrásokat.