E - számok az élelmiszertechnológus szemével

Adalékanyagok nélkül az ipari élelmiszergyártás ma már elképzelhetetlen, mivel az alapanyag termelés, a feldolgozás és a fogyasztás térben és időben jelentősen eltávolodott egymástól.

A Magyar Élelmiszertörvény szerint élelmiszer adalékanyag
minden olyan természetes vagy mesterséges anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, alapanyagként nem használnak, hanem az élelmiszerhez az előkészítés, a kezelés, a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás vagy a tárolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolja. Hozzáadása azt eredményezi vagy eredményezheti, hogy önmaga vagy származéka az élelmiszer összetevőjévé válik.

Az élelmiszer adalékanyagok jelölésére használt E-számrendszer napjainkban számos félreértés, téves információ forrásává vált, annak ellenére, hogy a létrehozók eredetileg a fogyasztók jobb tájékoztatását kívánták vele elérni.

Az adalékanyagok használatára vonatkozó szabályok a következők:

  • Az élelmiszerek előállítása során csak engedélyezett adalékanyagokat szabad felhasználni.
  • Valamely élelmiszer adalékanyag alkalmazása akkor engedélyezhető, ha toxikológiai szempontból megvizsgálták és a felhasználás körülményei között, a javasolt felhasználási szinten, a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik.
  • Élelmiszerrel a fogyasztó szervezetébe kerülő adalékanyag mennyisége nem haladhatja meg a toxikológiai vizsgálatok alapján megállapított megengedhető napi bevitelt (Acceptable Daily Intake=ADI).
  • Adalékanyagokat csak a kívánt hatást még biztosító, legkisebb mennyiségben szabad alkalmazni.
  • Használatuk feltétele, hogy összetételük állandó, tisztaságuk a lehető legnagyobb fokú legyen.
  • Jelenlétüket az élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni. Ez történhet a csoportnévvel és az adalékanyag megnevezésével, vagy a csoportnév és az adalékanyag E-számának feltüntetésével.
  • Az adalékanyag nem szolgálhat a hibás alapanyag, a rossz higiénés körülmények, a nem megfelelő technológia alkalmazásának elfedésére vagy az élelmiszer tulajdonságainak, jellegének megváltoztatása révén a fogyasztók megtévesztésére.
  • Elengedhetetlen, hogy alkalmazásuk szükségessége technológiailag igazolható legyen és a kívánt cél más, gazdaságosan és technikailag megvalósítható módszerrel nem érhető el.

 

Az előadás összefoglalja az E számrendszer történetét, szerkezetét, röviden elemzi az E-anyagok élelmiszertechnológiai és táplálkozásbiológiai jelentőségét, hatásait valamint használatuk és jelölésük szabályait.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.