Személyi adatok
Születési hely, idő: Szeged, 1947. november 21.
Iskolai végzettség:
okleveles vegyész, József Attila Tudományegyetem TTK, 1971
Szakirányú továbbképzés:
BME Mérnöki Továbbképző Intézet Alapfokú atomtechnikai tanfolyam, 1987
Tudományos fokozat
1984. egyetemi doktor, disszertáció: Meszes karbonátmentesítés szilikátmentesítő hatásfokának javítása különös tekintettel a szikes vizekre
1994: mezőgazdasági tudomány kandidátusa, disszertáció: Fajtakeverés hatásának tanulmányozása kétkomponensű búzaliszt keverékekben
Munkahelyek, beosztások
1984 - KÉE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged (ma: SZTE Mérnöki Kar)
főiskolai adjunktus (1984-től)
főiskolai docens (1990-től)
tanszékvezető helyettes (1991-1995)
egyetemi docens (1994-től)
tanszékvezető (1995-1997)
tanszékvezető helyettes(1998-tól)
főiskolai tanár (2003-tól)
minőségbiztosító-termékfejlesztő szakirány felelőse
fenőttképzési programvezető (2004-2007)
1978-1979 Spezialbau Kombinat, Magdeburg, Németország
vegyész (külföldi munkavállalás)
Tanulmányutak
NEVI 10. Élelmiszeripari gumik és stabilizálók nemzetközi konferencia és workshop
(Wrexham, Wales, UK, 1999
DANISCO Élelmiszer-adalékanyag Szimpozium (Braband, Dánia) workshop 1998
UNIVERSITY of Buffalo (USA) Vállalati minőségbiztosítási, TQM és logisztikai
rendszerek működésének tanulmányozása (Workshop), 1997
Dough Rheology and Baked Product Texture Workshop,
TNO Food and Nutrition Research and Agricultural University, Hollandia 1994
University of Plymouth, College of Food Industry, Seale Hayne, UK:
Élelmiszertechnológus képzés tanulmányozása, oktatási blokkok kialakítása,
működtetése 1992
Kutatási szakterületek, érdeklődés
Búzalisztek technofunkcionális tulajdonságai
Élelmiszerkolloid rendszerek, különös tekintettel a hidrokolloidokra
Élelmiszerek szerkezete és állományvizsgálata
Élelmiszerek érzékszervi minősítése: módszerfejlesztés és alkalmazás
Oktatásfejlesztés
Publikációk
20 folyóirat cikk, 10 könyvfejezet, 5 konferencia kiadvány és 18 konferencia előadás, 12 oktatási jegyzet és segédanyag
Pályázatok
Oktatási tevékenység
Előadás:Általános és műszaki kémia, Műszaki kémia, Élelmiszerkémia, Élelmiszerkolloidika, Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata,
Gyakorlatvezetés: Laboratóriumi alapműveletek, Műszeres élelmiszeranalitika, Élelmiszerkolloidika, Érzékszervi vizsgálat
Témavezetés
Szakdolgozat témavezető (1985-2010): 45
TDK dolgozat témavezető (1989-2010): 14
Szaktanácsadás
Évtizedek óta rendszeres szakmai felkérések hazai élelmiszergyártó KKV-k részéről a minőségi, minősítési és technológiai problémák megoldására.
Szakmai közéleti tevékenység
MTA Kémiai Tudományok Osztálya Élelmiszertudományi Komplex Bizottság Élelmiszeranalitika és –minőség Munkabizottság (tag)
MTA SZAB Biokémiai és Élelmiszerkémiai Munkabizottság elnöke
Szakmai díjak, kitüntetések
Kiváló ifjú mérnök, 1976
Főigazgatói dicséret, 1992
Főigazgatói dicséret, 2002