Nanotechnológia fizikus szemmel

A nanotechnológiának sokféle értelmezése van a mindennapi életben. A kereskedőnek reklámfogást jelent, az üzletembernek piaci előnyt ha „nano”-val jelzi termékét vagy cége nevét. Az emberek nagy részében félelmet is kelt a nanoszálak képe, mert a nanoszál az azbeszt-szálka alakját idézi fel, és a hozzá füződő betegséget.

A fizikus számára a parányi, nanométeres hosszúság-skálán a fizika, kémia, anyagtudomány és biológia egybemosódnak: paradox módon a világ kitágul, sokkal szinesebb, sokkal érdekesebb lesz. Az előadó ebből a világból ad ízelitőt, saját kutatásaira támaszkodva, bemutva azt az utat, ami a nanostruktúrás anyagok előállításától az alaptudományos kisérleteken át az alkalmazásokig vezet. Különös hangsúlyt fektet azokra az ismeretekre, amelyeket a mesterséges nanostruktúrák tanulmányozása közben szerzett és amelyek segítenek a protein polimerek mechanikai tulajdonságainak, a DNS vezetőképességének, és az idegsejt károsodások megértéséhez.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.