Előadónkról

Forro_LaszloDr. Forró László
egyetemi tanár
Lausanne-i Műszaki Egyetem

Forró László professzor a Lausanne-i Műszaki Egyetem (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Svájc) oktatója 2002 óta. Egy 25 tagú kutatócsoportot irányít. Tevékenysége interdiszciplináris, a fémfizikától a biofizikáig terjed.

Péterréven született (Vajdaság, Szerbia) 1955-ben, és tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte fizikus szakon. 1979-ben diplomázott, 1982-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett Párizsban, míg a tudományok doktora címet 1985-ben nyerte el a Zágrabi Tudományegyetemen. Hosszú kalandozások után helyezkedett el 1991-ben a Lausanne-i Műszaki Egyetemen, ahol 2002-ben nevezték ki egyetemi tanárrá. Megalapította a Komlex Anyagok Fizikája Intézetet, amelynek 5 éven át volt tanszékvezetője.

Pályája kezdetén az erősen korrelált elektronrendszerek fizikájával foglalkozott, amely magában foglalja a szerves egydimenziós vezetőket, töltéssűrűséghullamú rendszereket és a magas hőmérsékletű és fullerén szupravezetőket. Késöbb bekapcsolódott a szén nanocsövek és szervetlen nanodrótok tanulmányozásába. Ennek kapcsán olyan kutatási módszereket dolgozott ki, amelyek alkalmazhatóak a biológiai rendszerek tanulmányozásában is. Ez utóbbi témakörben a biológiai polimerek mechanikai tuladonságait és a nanoszemcsék által kiváltott oxidatív stresszt vizsgálja.

A 2002 óta a kétévente Dubrovnikban megrendezésre kerülő nagysikerű From Solid State to Biophysics nemzetközi konferencia szervezője.