COPD - az alattomos gyilkos

A COPD ( Chronic Obstructive Pulmonary Disease, krónikus obstruktív tüdőbetegség) lassan és fokozatosan súlyosbodó funkciózavar (emelkedő áramlási ellenállás), amely túlnyomóan irreverzibilis, de hörgtágitókra vagy más kezelésre mérséklődhet az obstrukció.

A légúti áramlási ellenállás-fokozódás a tüdő - szövetkárosító gázok és részecskék, döntő mértékben a dohányfüst inhalációjának hatására kialakuló - kóros gyulladásos reakciójának a következménye. A krónikus hörghurutot (bronchitis) és tüdőtágulást (emphysema) magába- foglaló betegség súlya a dohányzás, az életkor növekedése és a tartós, a progresszióval egyre drágább gyógyszeres kezelés miatt rohamosan nő, 2020-ra a 3. leggyakoribb halálokká válik. Magyarországon a becsült fél millióval szemben 2009-ben 130 ezer volt az ismert betegek száma.

A COPD megelőzhető és kezelhető betegség, több extrapulmonális következménnyel, amelyek a tüdőbetegség súlyosságát és kimenetelét befolyásolják. A legsúlyosabb, a kórlefolyást gyorsító társbántalmak a szív-érrendszeri kórképek és a tüdőrák de a csontritkulás, cukorbetegség, vázizom diszfunkció is gyakran társul.

A krónikus bántalom miatt a betegek rendszeres kezelést, gondozást igényelnek, melyben a dohányzásról leszokás és hörgőtágító gyógyszerek folyamatos alkalmazása mellett a rehabilitációnak van kitüntetett szerepe.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.