Mit lát a szem, és mit hisz az agy (Látórendszerünk titkai)

Az emberi agy csodálatos képessége, hogy a szem által felfogott hatalmas mennyiségű információból, mely az elemi jelek millióit tartalmazza, folyamatosan ki tudja vonni a pillanatnyilag szükséges, lényeges részleteket. Nincs az a számítógép, mely képes lenne hasonló teljesítményre. Az előadás a látórendszeren belül működő párhuzamos adatfeldolgozásról szól. A látás párhuzamos feldolgozásának lényege az, hogy anatómiailag párhuzamosan futó információs csatornákon egyidejűleg történik a látott világ különböző jellegzetességeinek (forma, szín, mozgásirány, sebesség stb.) feldolgozása. Csak a lényeges, adott pillanatban szükséges információ tudatosul, vagy szolgál egyébként éppen nem-tudatosuló működéseket. Az előadásban kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk azokat a sejtszintű működések egy részét, amelyekkel az agy megvalósítja a látott információ tudatos és tudattalan feldolgozását. Ennek egyik módja az, hogy a látott képet nem mozaikkockákként elemzi, hanem azt a térbeli frekvenciáknak megfelelően osztja fel. Az agy az alacsony és magas térfrekvenciáknak megfelelő információt külön-külön értékeli. Ugyanarról a képről vagy vizuális eseményről érkező alacsony és magas frekvenciájú információ teljesen más jelentést hordoz, és más-más agyi struktúrákban képeződik le. Egymástól függetlenül végzi a magas térbeli frekvenciát feldolgozó rendszer a képfelismerést, az alacsony térbeli frekvenciát feldolgozó rendszer pedig a mozgások érzékelését.
A fentiek alapján felvetjük, hogy látásunk egy olyan rendszerhez hasonlítható, mely sokmillió, egymással párhuzamosan kapcsolt, analóg és digitális jeleket is felhasználó, önálló működési egységből áll.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!