A földrengések és a Föld forgásának kapcsolata

A Föld réteges szerkezetű, három nagy részből épül fel: földkéreg, földköpeny és földmag. Külső burka, a kéreg lemezekből áll. Ezek a lemezek egymáshoz képest mozognak: közelednek egymáshoz, távolodnak egymástól vagy elcsúsznak egymás mellett. Ez a mozgás nagyon lassú, mégis a lemezhatárokon néha hirtelen sok energia szabadul fel, ekkor pattannak ki a földrengések. Magyarország szerencsés helyzetben van, ugyanis távol van a lemezszegélytől, így itt viszonylag kevés pusztító rengés történik. Ha a földrengés az óceán alatt pattant ki, akár cunami is keletkezhet, mely a parton hatalmas pusztításra képes. Ez történt 2004. december 26-án Szumátra partjainál. Egy földrengés azonban nemcsak a földfelszínt formálhatja át, hanem a Föld forgására is hatással lehet.
A Föld forgása folyamatosan változik a lég- és víztömegek évszakos változása miatt, a Nap, a Hold és a bolygók helyzete hatása is jelentős. Kutatásaim során azt vizsgáltam, hogy a rengések milyen hatással vannak a nap hosszára, mely a Föld forgási szögsebességétől függ. Számításaim szerint a földrengések nem okoznak mérhető változásokat a Föld forgásában.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!