Előadónkról

 Prof. Dr. Janka Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár
 SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika

Prof. Janka Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára.
 
1949-ben született. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Jászberényben végezte. 1968-ban érettségizett a Jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban, majd felvételt nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetemre. 1974-ben kapott ugyanitt orvosdoktori diplomát. Neurológiai és Pszichiátriai szakvizsgával rendelkezik. Kandidátusi minősítést szerzett, habilitált, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Ösztöndíjasként az Szegedi Biológiai Központban dolgozott, rövidebb tanulmányutakon Svédországban és Angliában volt.
 
1974 óta a Pszichiátriai Klinika munkatársa, 1993-tól tanszékvezető egyetemi tanár. A Szegedi Tudományegyetemen a Kísérletes és klinikai idegtudomány Ph. D. programban alprogramvezető. Magyar és nemzetközi tudományos társaságok tagja, többek között a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichofarmakológiai Egyesület vezetőségi tagja, a Biológiai Pszichiátriai Egyesület és a Magyar Neuropszichofarmakológiai Kollégium alelnöke. Tagja az MTA Klinikai Idegtudományi Bizottságának és az Általános Orvostudományi Kar Tudományos Bizottságának.
 
Nevéhez 649 előadás, 227 közlemény, 2 könyv, 3 jegyzet, valamint 36 könyvfejezet fűződik. Eredeti közleményeinek kumulatív impakt faktora 361,632.
 
Tudományos munkásságának és oktatási tevékenységének sikerességét kitüntetései, elnyert pályázatai, ösztöndíjai jelzik. Hallgatói többször választották az angol, illetve a magyar tagozat legjobb oktatójának. Tudományos alkotásokért Medicina Nívódíjat és Nyírő Gyula Nívódíjat kapott több alkalommal. 2000 és 2003 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült. Két éven keresztül az ausztráliai Perth egyetemén kutatott. 2005-ben a szegedi, 2006-ban a budapesti Mindentudás Egyetemén tartott előadást. 2007 óta Jászberény Város Díszpolgára.