Kőolajellátás, energiaellátás, környezetvédelem a XXI. században

A XX. század során, a korábbi évszázadokban nem tapasztalt sebességgel következtek be olyan változások, amelyek várhatóan az egész emberiség jövőjét jelentősen befolyásolják. Így pl. drámai mértékben megnőtt az energiafelhasználás, különösen a fosszilis energiahordozók használata. Sajnos, a bekövetkezett változások nemkívánatos környezeti hatásokkal is jártak. Tekintve, hogy a XXI. században az energiafelhasználás további drámai megnövekedése várható, indokolt az utóbbiakra fokozott figyelmet fordítani.

A növekvő energiaigény kielégítésének - a közvetlen költségek tekintetében -jelenleg legolcsóbb módja a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozása. Minden, az energiaellátással kapcsolatos középtávú prognózis ezzel számol. A fosszilis tüzelőanyagok használatát korlátozó megállapodások előnyös hatását (fejlett országok) messze túlkompenzálja a fejlődő országok növekvő emissziója.

Általánosan elfogadott az alternatív (nem fosszilis) energiaforrások elterjesztésének gondolata. Technikai-műszaki nehézségek, rövid távú gazdasá-gossági megfontolások stb. miatt ezek alkalmazása csak lassan terjed.

Mindezek az emberiség egészét érintő problémák, amelyek különbözőképpen érintik az egyes országokat. Hazánk helyzete az energia-felhasználás tekintetében sajátos: gazdaságunk energia-hatékonysága rossz, épületeink hőszigetelése messze elmarad a kívánatostól és lehetségestől stb.

A javasolt hazai forgatókönyvek többsége helyesen látja az alapvető problémákat, és javasol különböző stratégiákat ezek megoldására. Viszont alig fordít figyelmet az előre nem látható, ám lehetséges eseményekre (devizák árfolyam-arányainak gyors megváltozása, terrorizmus stb.). Nem egyértelmű annak a kérdésnek a megválaszolása sem, hogy hazánknak a fejlett országoknál előbb, vagy azokkal egyidejűleg kell jelentős lépéseket tenni a technológiaváltás területén, esetleg ráérünk megvárni az események alakulását.

A fenti problémákkal foglalkozik az előadás, néhány javaslattal élve a csaknem bizonyosan a helyes irányba vezető megoldásokra.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!