Fantázia és valóság - a science-fiction szerepe a modern természettudományokban

A science-fiction (SF), azaz a tudományos-fantasztikus irodalom, film- és képzőművészet napjainkban vezető szerepet tölt be a szórakoztatóiparban, kasszasikert hozó komputerizált filmek tucatjai árasztják el évről-évre a kikapcsolódni vágyó nézőket. E kereskedelmi jellegű megjelenés mellett azonban a SF-nek vannak  lényegesen komolyabb, gondolkodó, és gondolkodtató irányzatai is. Ezekben a művekben gyakran jelennek meg olyan kreatív ötletek, elképzelések, melyek valamilyen természettudományos problémára keresnek alternatív megoldást -- természetesen nem tudományos módszerekkel, hanem a képzelet segítségével. Figyelemre méltó, hogy ezen ötletekből milyen sok válik később valósággá. Talán a legismertebb példa erre a 19.századi klasszikus író, Jules Verne, aki korát messze megelőzve képzelte el és írta le a repülőgépet, a tengeralattjárót, az elektromosság által működtetett motort, sőt, a holdutazást is. A modern tudomány művelői között is gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik valamilyen SF-műből kaptak ihletet, vagy akár ötletet tudományos problémák vizsgálatához, sőt, olyan is előfordul, hogy tudósok saját eredményeiket SF-művekben is publikálják. Mivel széles tömegekhez jut el, a SF-nek nagyon komoly szerepe van a természettudományok népszerűsítésében, az ismeretterjesztésben.

Az előadásban négy témakörből mutatok példákat a SF-művekben megjelenő ötletekre és azok valóságtartalmára. Az érintett témák: a csillagközi űrrepülés, az időutazás, a kozmikus katasztrófák és a földönkívüli civilizációk köré kapcsolódó kérdések.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!