A parlagfű jelenség

Korunk népbetegségének, az allergiának egyik leggyakoribb formája az egyes virágporszemek által előidézett pollenallergia. Az előadás során megismerkedünk a pollen fogalmával, keletkezésével, morfológiai bélyegeivel, a pollenfal elektronmikroszkópos szerkezetével, allergénjeivel.

A főszereplő azonban a parlagfű (Ambrosia), amely hazánkban a legelterjedtebb és allergológiai szempontból a legveszélyesebb gyom. A média jóvoltából sokat tudunk róla, de nem eleget! Fontos lehet egyrészt e növény botanikai rokonsági kapcsolatainak, életciklusának, ökológiai igényeinek, országos elterjedésének megismerése, másrészt a parlagfűpollen tulajdonságainak bemutatása.

Az elmúlt másfél évtized pollenvizsgálatai kimutatták, hogy az Ambrosia virágzása igen hosszan, olykor közel négy hónapig elnyúlik. Csúcsvirágzása egy-egy évben másfél- két hónapig is eltarthat; a virágzás során nagyon sok egészségre káros pollen termelődik. A virágzási szezon végén beérő magvak a talajban elraktározódva, több évtizedes utánpótlást biztosítanak.

A hazai allergológiai kutatások eredményei bizonyítják, hogy a szénanáthás betegek döntő többségénél kimutatható a parlagfűpollenre való érzékenyég és a pollennek jelentős szerepe lehet abban, hogy a kezdetben monoszenzitizált betegek rövid időn belül poliszenzitizáltakká válhatnak. Az intenzív felvilágosító munka, az új, szigorú parlagfű-rendelet ellenére az országos parlagfűirtás még nem elég hatékony, a gyom visszaszorításához türelemre, kemény munkára és több évre lesz szükség.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
   
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!