Előadónkról

Prof. Dr. Ferdinandy György egyetemi tanár
Universidad de Puerto Rico
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prof. Dr. Ferdinandy György a Puerto Rico-i egyetem tanára, író, irodalomtörténész, az emigrációs irodalom kritikusa. 1935-ben született Budapesten. Az 1956-os forradalomban való részvétele miatt menekülni kényszerült Magyarországról, Franciaországban kezdett új életet. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a strasbourgi és a dijoni egyetemen végezte. 1969-ben doktorált irodalomtudományból Strasbourgban, disszertációját Reményik Zsigmond dél-amerikai írói tevékenységéről készítette. 1964-ben Puerto Ricoba költözött, ahol az Állami Egyetem tanáraként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

Két verseskötet megjelentetése után elbeszélésekkel, novellákkal és regényekkel, majd a 90-es évektől kötetbe rendezett tárcákkal, esszékkel és kritikákkal jelentkezett. Írásai között magyar, francia és spanyol nyelvű művek egyaránt találhatók. 1976 és 1985 között a Szabad Európa Rádió, 1981 és 86 között a Le Monde munkatársa. 1987-től az Eötvös Collegium tanára, 1992-től 1993-ig a Pécsi Tudományegyetem vendégtanára.

Írói munkásságát magyar és külföldi díjakkal ismerték el: József Attila, Márai és Krúdy-díjas; 1964-ben Saint-Exupéry-díjat kapott. Miamiban és Budapesten él.