Előadónkról

Prof. Dr. Ormos Mária akadémikus, professor emerita
PTE BTK Modernkori Történeti Tanszék
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 (fotó forrása: www.mindentudas.hu)
 
 
Ormos Mária professzor asszony a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Történeti Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emerita
1930-ban született Debrecenben, a Budapesti és a Debreceni egyetemen tanult történelmet, latint, szociológiát, valamint magyar nyelv és irodalmat. Debrecenben diplomázott 1952-ben történelem-magyar szakon. 1968-ban kandidátusi fokozatot szerzett, 1980-ban doktorált, 1993 óta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1953 és 57 között a József Attila Tudományegyetemen tanársegéd, adjunktus, majd a Történettudományi Intézet főmunkatársa. 1982-től a Janus Pannonius Tudományegyetem tanára, 1984 és 1992 között nyolc éven keresztül az egyetem rektora. 1997-ben az Európai Akadémia tagjává választották. 2001 óta professor emerita.
Kutatási területe a 20. század történelme, foglalkozik nemzetközi kapcsolatrendszerrel, politikai rendszerek és elméletek alakulásával, illetve a Horthy-korszak szellemi életével.
Több nemzetközi és magyar szervezet tagja: a magyar-olasz történész bizottság magyar elnöke, és többek között szerepet vállal a Magyar Akkreditációs Bizottságban is. Munkáját Akadémiai Díjjal, Pulitzer-díjjal, Széchenyi-díjjal és több nívó díjjal jutalmazták.