Biopolisz – Környezetkímélő technológiák a hulladékkezelésben és az energiatermelésben

   A Szegedi Növekedési Pólus, vagy más néven a Biopolisz koncepció mint a Nemzeti Fejlesztési Terv egyik kiemelt fejezete, tartalmazza azokat a kutatási-fejlesztési lehetőségeket, amelyek közül néhányat ebben az előadásban áttekintünk. Olyan környezeti kérdésköröket beszélünk meg, mint a hulladékkezelés, a geotermikus energia-hasznosítás és a bio-hajtóanyagok előállításának helyzete. 

  A hulladékkezelés tekintetében a Szegeden megvalósított és évek óta működő „zsákos” szelektív hulladékgyűjtés példa értékű. Mindamellett a hulladéklerakóban való elhelyezésének több ismert módszere közül a dél-alföldi régió egy adott településen a leggazdaságosabban bevezethetőt és működtethetőt kell kiválasztani. Egy ilyen lehetőség a „Herhof” eljárás, amelyet részletesen bemutatok. A hulladékudvarok elterjedésével munkahelyek biztosíthatók.

   A dél-alföldi régió – beleértve Szeged városát és környékét – nagyon gazdag geotermikus energiában. Ennek felhasználását fogjuk részletezni. A balneológiai hasznosítás jelentős fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben. Emellett a termálvíz mezőgazdasági, elsősorban a növénytermesztésben való alkalmazása jelentős. Ennek a felhasználásnak a kiszélesítéséhez azonban még jelentős kísérleti fejlesztést kell végezni, illetve bizonyos törvényi előírásokat is módosítani kell. Nagyon kevés helyen használják a termálvizet családi házak, kommunális vagy intézményi épületek fűtésére. A geotermikus energia egy további felhasználása a Föld-hővel való fűtés-hűtés. Az itt alkalmazható hőszivattyúk már kereskedelemben kaphatók. Ezeknek a hasznosítást is tárgyaljuk.

   A bio-hajtóanyagok, azaz az előadásban tárgyalt bioetanol és biodízel előállításának lehetőségeit, technológiáját és gazdasági vonatkozásait fogjuk megbeszélni. A folyamat az energianövény kiválasztásával kezdődik. Feldolgozásuk részleteivel fogunk megismerkedni. Gazdaságossági adatokkal fogom jellemezni az egyes eljárásokat, és bemutatom, hogy milyen választási lehetőségek vannak. Röviden szólok azokról a vegyipari technológiákról, amelyekkel fontos és hasznos vegyületek állíthatók elő bioetanolból, illetve a biodízel gyártás melléktermékeiből. Rámutatok arra, hogy a bio-hajtóanyag gyártás vonatkozásában a mezőgazdaság, az ipar, az elosztó rendszer és a közlekedés-szárítás szereplőinek szoros együttműködésével valósítható meg leggazdaságosabban.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!