Előadónkról

Prof. Dr. Kovács Kornél egyetemi tanár
SZTE TTK Biológus Tanszékcsoport  - Biotechnológiai Tanszék
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prof. Dr. Kovács Kornél a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológus Tanszékcsoport, Biotechnológiai Tanszék egyetemi tanára.

1947-ben született Gyulán, nős, két gyermek édesapja. 1971-ben diplomázott a József Attila Tudományegyetemen, biológus szakon. 1980-ban kandidált, 1999-ben MTA doktori fokozatot szerzett. 1971-től a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ munkatársa, előbb a Növényélettani, majd a Biofizikai Intézetben dolgozik. 1996-tól a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékének tanszékvezetője, 2003-tól a Biológus Tanszékcsoport vezetője.
Ösztöndíjjal, illetve vendégtanárként kutatott és oktatott többek között a Kalifornia Állami Egyetemen és a Georgia Állami Egyetemen.

Kutatási területe a környezetvédelmi biotechnológia, azon belül a megújuló energiaforrások termelésének molekuláris biológiai alapjait és szennyező anyagok biológiai ártalmatlanításának lehetőségeit vizsgálja. Több mint 200 tudományos közleménye mellett kutatásai nyomán öt szabadalmat jegyeztek be.

Több hazai és nemzetközi szakmai és társadalmi szervezet tagja. A Magyar Biogáz Egyesület elnöke, elnökségi tag a Magyar Mikrobiológiai Társaságban, és szerepet vállal a Nemzetközi Rotary Club munkájában. 1998-ban Széchenyi professzori ösztöndíjban részesült.