Biopolisz - zöld biotechnológia és megújuló energia

Az előadás első részében rövid ismertetés hangzik el a Szeged Mj. Város és az Új Magyarország nemzeti fejlesztési terv (2007-2013) regionális Biopolisz program un. Zöld Biotechnológia moduljáról, amely a Szegedi Zöld Biofinomítási Program nevet viseli.  A biofinomítás olyan eljárásokat, technológiai hálózatokat jelent, amelyek során a megújuló biomasszából kivonjuk a legértékesebb komponenseket, például táplálkozási célra cukrokat, szerves savakat, keményítőt, a biotechnológiai ipar számára enzimeket, a környezetben lebomló csomagolóanyagot, vegyipari alapanyagként használatos vegyületeket, olajokat, textiliparban használatos rostokat, a fennmaradó részt pedig először megújuló energiatermelésre használjuk, végül a fermentáció végtermékét talajerő pótló, műtrágya kiváltó anyagként hasznosítjuk. Ezzel a biomassza teljes körforgását és a benne tárolt napenergia sokoldalú felhasználását valósítjuk meg. A “zöld” jelző azt mutatja, hogy biomasszaként növényi alapanyagokat használunk. A Szegedi Zöld Biofinomítási Program két fontos eleme az agrárinnováció és élelmiszeripar illetve a zöld energia technológiai fejlesztés területe.

Az előadás második része a megújuló, biológiai energiatermelés néhány kérdésével foglalkozik és az alapkutatásoktól a gyakorlati megvalósítás felé tett lépéseket mutatja be. A hidrogén a legtisztább, ezért a jövő energiahordozója, hiszen elégetésekor csak víz keletkezik. Ma hidrogént szinte kizárólag környezetet szennyező, fosszilis energiahordozóból, földgázból állít elő az ipar. Pedig biológiai rendszerek, mikróbák is képesek megújuló hidrogéntermelésre, bár ez számukra ritkán kedvező. Ezért a molekuláris biológia eszközeivel kell átalakítanunk ezeket az apró, élő gyárakat a fokozott és gazdaságos energiatermelés érdekében úgy, hogy legfontosabb anyagcsere folyamataik, tehát életfeltételeik ne változzanak meg. A biohidrogén termelés több ma ismert megoldását ismertetjük, ezen belül a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékén és az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetében tevékenykedő kutatócsoportunk munkáját. Ugyancsak gáznemű energiahordozó a biogáz, amely szerves anyagok levegőtől elzárt lebomlása során képződő metán és széndioxid tartalmú hasznos gázelegy. A gyakorlatban is igazolt kutatási eredményeink megmutatták, hogy a biogáz képződéshez vezető összetett biológiai folyamat irányítható, a mikróbák szorgosabb munkára, több biogáz termelésére serkenthetők. A következő évek fontos tennivalója a biogáz és bioetanol gyártás együttes megvalósításának kidolgozása, a megújuló bioenergia-termelés üzemszerű és széleskörű bevezetése. Ez a mezőgazdaság szerkezeti problémáival, az EU elvárások teljesítésével kapcsolatos feladatok egy részére is megoldást kínál.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!