Gyomorsav és fekélybetegség: egy sikertörténet

Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tudomány azonosítani tudja a gyomornedv összetételét. Végigkísérve ezt az utat felvázolom a vizsgálatok buktatóit, melyek során a kutatók a végső tisztázásig eljutottak. Az idegrendszer szerepének feltárása Pavlol és munkatársai segítségével sikerült. Újabb előrehaladást jelentett a gyomorba jutó táplálék gyomornedv-termelést serkentő hatásának felderítése, mely együtt járt az első hormon, a gasztrin izolálásával és egy új tudományos és klinikai ágazat, az emésztőszervi endokrinológia megszületésével. A szervezetben mindenütt jelenlevő hisztaminnak a savelválasztás mechanizmusában betöltött központi szerepe lehetővé tette a savgátlás és ezzel együtt a fekélybetegség gyógyításának hatékony lehetőségét. A hisztaminnak a savtermelő sejtekhez történő kötődését akadályozó molekulák (H2-receptor gátlók) felfedezése teljesen új fejezetet jelentett a savhoz kötött betegségek, így elsősorban a gyomorfekély gyógyításában. Az utolsó lépést ezen a területen a sejten belüli sósavszintézis kulcspontjának, a proton pumpának és annak gátlóinak és a fekély kiújulást elősegítő baktérium (Helicobacterium pylori) azonosítása és kiirtásának gyógyszeres lehetősége jelentette.
A tudomány e sikeres fejezetének felvázolása során felvillantom azokat a meg megoldandó feladatokat, melyek a gyomorfekély keletkezésének megismerésében még előttünk állnak, és röviden utalok azokra az eredményekre, melyeket a szegedi I. Belklinika kutató csoportjai 1950 és 1990 között elértek.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!