Barát vagy ellenség – mikroorganizmusok az ember alkotta környezetben

Földünk élőlényei közül a mikroorganizmusok azok, melyek közül még ma is nagyon sok az ismeretlen faj. A legváltozatosabb helyeken és a legextrémebb körülmények között is megtalálhatjuk őket. Sokukkal kényszerű, sokszor kölcsönös előnyökön alapuló módon együtt élünk, többen komoly veszélyt jelentenek egészségünkre, esetenként életünkre.
Az előadásban néhány, a környezetünkben pozitív, illetve negatív szerepet betöltő mikroorganizmus kerül ismertetésre. Hogyan ismerhető fel káros hatásuk, miben nyilvánul meg, illetve mely módon lehet megakadályozni, megszüntetni tevékenységüket? Hogyan lehet barátunkká tenni őket, felhasználva az élettevékenységük során kifejtett aktivitásaikat? Mélyebb megismerésük hogyan teszi lehetővé az irányított beavatkozást öröklött tulajdonságaikba, s ezáltal számunkra fontos, technologizálható képességekkel felruházni őket?
Illusztrációként néhány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézetében kidolgozott eljárás, módszer kerül bemutatásra.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.