Előadónkról

Prof. Dr. Kiricsi Imre tanszékvezető egyetemi tanár
SZTE TTK Kémiai Tanszékcsoport, Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék
Prof. Dr. Kiricsi Imre a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Tanszékcsoport, Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. 1948-ban született a Hajdú-Bihar megyei Tégláson. 1972-ben diplomázott a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán vegyész szakon, 1975-ben egyetemi doktori címet szerzett. 1993 óta egyetemi tanár, 1996-tól az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék vezetője. 2002 óta a Környezettudományi Intézet intézetvezetői feladatát is ellátja. Tanulmányútjai során járt Németországban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban.
 
Kutatási témája a kettőshidroxidok kémiája, a kitámasztott rétegszilikátok és az erős bázisú centrumokat tartalmazó zeolitok vizsgálata. Az utóbbi években érdeklődése a nanoszenzorok előállítása és a szervetlen nanocsövek szintézise felé fordult. Kutatási eredményeiről konferenciákon, hazai és külföldi megjelenésű tanulmányokban ad számot: nevéhez többek között két könyv, hat könyvrészlet és majd háromszáz folyóiratcikk köthető. Munkásságának eredményeként 11 szabadalmat jegyeztek be.
 
Hazai és nemzetközi szervezetekben egyaránt vállal szerepet: a NANO című angol nyelvű folyóirat főszerkesztője, tagja többek között a Magyar, a Német és az Amerikai Kémikusok Egyesületének, a Magyar Tudományos Akadémia doktori fokozatú köztestületi tagjainak közgyűlési képviselője.