Szegedi Tudományegyetem  IKIKK Gyógyszerfejlesztési és Klinikai Kutatások Kompetencia Központ

Központunk céljai

 

Az IKIKK Gyógyszerfejlesztési és Klinikai Kutatások Kompetencia Központ (korábbi nevén: Klinikai Kutatásokat Koordináló Iroda) célja a Szegedi Tudományegyetemen futó szponzorált és akadémiai kezdeményezésű klinikai kutatások segítése. Munkánk túlnyomó részét a szponzorált klinikai vizsgálatok adják, amelyeket menedzsment és koordinációs szolgáltatásaink révén segítünk a vizsgálatok gyors és precíz lebonyolítása, a vállalt betegszámok elérése, valamint a folyamatban lévő vizsgálatok számának növelése érdekében. Központunk legkiemelkedőbb ügyfelei között olyan egészségipari vállalatok találhatók, mint az Abbvie, AstraZeneka, Bayer, MSD, Novartis, Parexel, Pfizer, valamint a Sanofi.

Emellett Központunk a kutatók által kezdeményezett vizsgálatok, orvostudományi kutatások támogatását is célul tűzte ki: munkatársaink segítik a vizsgálókat és kutatókat a vonatkozó szabályozási, minőségirányítási és projektmenedzsment folyamatokban az akadémiai vizsgálatok számának növekedése, valamint azok megfelelő minőségben történő elvégzése érdekében.

 

Fő tevékenységek

Központi menedzsment

Központunk menedzsment tevékenységei elsősorban a klinikai vizsgálatok előkészítéséhez, lebonyolításához és lezárásához kötődnek, azok zökkenőmentes és gyors megvalósításának elősegítése érdekében. Központi tevékenységeink elsősorban a következők:

·koordinátorok posztgraduális képzésének szervezése és lebonyolítása,

·a vizsgálati csapat tagok szakmai tudásának fenntartása,

·belső monitor biztosítása a klinikai vizsgálatokhoz,

·vizsgálóhelyek infrastruktúra fejlesztésének segítése,

·klinikai vizsgálatok pénzügyi folyamatainak segítése,

·kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás a regionális és intézményi kutatásetikai bizottsággal,

·kapcsolattartás a szponzorokkal, CRO-kkal és más vizsgálati résztvevőkkel,

·akadémiai kutatók segítése a protokollírásban, a hatósági és etikai beadványok előkészítésében, stb.

További részletekért kattintson ide.

 

Vizsgálóhelyi koordináció

A vizsgálati koordinátoraink átvesznek feladatokat a vizsgálati csapat tagoktól: kapcsolatot tartanak a szponzorokkal, CRO-kkal, részt vesznek a vizitek szervezésében és elvégzik a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat. Munkájuk eredményeként a vizsgálók több beteget vonhatnak be, adminisztratív terheik csökkennek, a munkafolyamatok precízebbé válhatnak.

Központban elsődlegesen főállású koordinátorok dolgoznak, akik jelenleg 18 klinikáján segítik a vizsgálatok lebonyolítását.

További részletekért kattintson ide.

 

Egyéb tevékenységek

Központunk a menedzsment tevékenységeken, valamint vizsgálóhelyi koordináción túl számos olyan hazai és nemzetközi programban vesz részt, amelyek elősegítik a klinikai vizsgálatok hatékonyságának növelését, akadémiai vizsgálatok támogatását. Úgy gondoljuk, hogy ezek a tevékenységek hozzájárulhatnak a Szegedi Tudományegyetem presztízsének növeléséhez, valamint a klinikai vizsgálatok országos eredményességéhez.

Központunk jelenleg több kutatási projektben vesz részt, melyek többsége EU-s finanszírozású. Többek között konzorciumi tagok vagyunk egy Erasmus+ pályázatban, amelynek célja tananyag kidolgozása a jövő akadémiai kutatói számára, illetve részt veszünk egy szoftver, mint orvostechnikai eszköz fejlesztésben annak klinikai vizsgálatának előkészítésével, koordinálásával és monitorozásával.

További részletekért kattintson ide.