SZTE magazin

Agóra-modellkiállítás

Költözésre kész az Informatikatörténeti Gyűjtemény

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Még az öthalmi egyetemi épületben várja a látogatókat az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány új kiállítása. Ám a válogatással már a jövőbeli költözésre készülnek a szervezők.

Néhány hónap múlva az Agóra Szeged Pólus program részeként épülő új, szegedi innovációs és kulturális központban kap méltó otthont a gyűjtemény legjava.

Az Agóra új komplexum január elején nyílhat meg: az informatikai gyűjtemény mellett több szegedi tudományos és kulturális szervezet is beköltözik majd. – Az Agóra 1100 négyzetméteres területére gyűjteményi kiállítást szerveztünk a tárlat szebb részéből – kezdi Bohus Mihály. Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport adjunktusa tizenöt éve a gyűjtemény egyik gondozója és tárlatvezetője. Az SZTE öthalmi területén, a Budapesti út 5. szám alatti régi laktanyaépületében már az Agórabeli elrendezésében járhatjuk körbe az informatikatörténeti relikviákat.

 

Raktárból múzeum

Negyven évet kellett várni a számítógép-történet darabjainak megfelelő elhelyezésére. Még a ’70-es évek közepén merült fel az ötlet, hogy meg kell őrizni az utókor számára a rohamos fejlődés során évről évre elavuló számítástechnikai eszközöket, a haladás lépcsőfokait. A Neumann János Számítógéptudományi Társaság és az Országos Műszaki Múzeum alapító szervezetként fogadta be a kezdeményezést. Már az első években a különböző vállalatok selejtezett műszaki cikkeinek tömege gyűlt össze, de Nyugatról vásárolt kuriózumok is. – Az alapítvány gyűjteménye a világon egyedülálló, több mint 8000 eszközt tart nyilván, 36 különböző ország számítástechnikai produkcióját. Van, amiből már csak ez az egyetlen darab létezik a világon – mesél a gyűjtemény mai állapotáról Muszka Dániel. Az informatikus a kezdetektől gyűjtője és gondozója a tárlatnak. Az évtizedek alatt hangár és barakkok szolgáltak raktárhelyiségként a folyamatosan gyarapodó eszközöknek, melyek jobbára rendezetlenül és ömlesztve fértek meg a tároló helyeken. 2002-ben társtagként csatlakozott az alapítványhoz a Szegedi Tudományegyetem és a szegedi önkormányzat. A gyűjtemény ekkor költözött a jelenlegi helyére, ahol először volt lehetőség katalogizált, múzeumi elrendezésben elhelyezni a gépeket. A következő, az ötödik költöztetés zárja a gyűjtemény kálváriáját. „ A pilotkiállítás célja, hogy elkülönítve mutassa be azokat az eszközöket, amelyek átkerülnek az Agórába.

Nagyon nagy várakozással nézünk elébe, mert megfogadtuk, világszínvonalú kiállítást fogunk csinálni – fogalmaz Muszka Dániel.

 

A számítástechnika hőskorának emlékei

Ma a zsebünkben hordott mobiltelefon is milliószor többet tud, mint a múlt század többtonnás számítógépmonstrumai. Az informatika szédületes fejlődésen ment keresztül, és fejlődik ma is. Mechanikus kalkulátorok, analóg számítógépek, lyukkártyás és mágnesszalagos készülékek: a számítástechnika hőskora látható a kiállításon. A magyar gyártmányok külön termet töltenek meg, de szintén saját szobát kapott az „Inter(törté)net”. A Kalmár László–emlékszobában a híres matematikus-informatikus találmányai sorakoznak, például a Kalmár-féle logikai gép.

A szervezők működés közben is láthatóvá teszik az eszközöket. Cél az interaktivitás, amit tudnak, üzemképessé tesznek. Bár tökéletesen működik, védelme érdekében egy másolat dolgozik a „Szegedi Katicabogár” helyett. Muszka Dániel 1957-es szerkezete még ma is lenyűgözi a látogatókat. A fototropizmus elvén működő első magyar műállat a feltétlen reflexet modellezi, követi a fényt, sőt tanítható is.

 

A múltból a jövőbe

Az Agóra központ leendő látogatója pár lépéssel átélheti az időutazást. Az információtechnológia jelenét és jövőjét teszik kézzelfoghatóvá az Informatikatörténeti Gyűjtemény szomszédságában, az Informatóriumban.

– Összeköt és gazdagít. Ez foglalja össze legtömörebben az egyetlen közös célt, hogy sokféle szereplőnek legyen találkozási tere, és ami itt történik, gazdagítsa a jelenlevőket – mondja Z. Karvalics László, az ötletgazda, az SZTE BTK Könyvtártudományi Tanszék vezetője.

Intelligens mintaotthon, képernyőfal, virtuális Szeged- gyűjtemény – csak néhány az Informatórium korszerű berendezéseiből. Az interaktív kütyüfarm modern eszközeit bárki használhatja majd. Életciklusuk lejártával a kütyük is az Informatikatörténeti Gyűjteményt gyarapítják majd.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01