SZTE magazin

Lapok helyett kijelző?

„Az internet nem a sátán küldeménye”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az olvasnivaló könyv soha, semmiféle ketyerével nem helyettesíthető”, mert „tűri, hogy olvasási szokásainktól függő, egyéni nyomot hagyjunk rajta, figyelmeztet (ha túlontúl frissnek és érintetlennek látszik), hogy még nem olvastuk” – állította Umberto Eco Kézikönyvek és olvasnivalók című tárcájában. De vajon az olasz író 1994-es szövegének igazat adhatunk?

Valóban csak a kézikönyvek és enciklopédiák helyettesíthetők multimédiás eszközökkel, és a digitalizáció megkíméli az „olvasnivalót”– legyen az ponyva vagy szépirodalom? Ahhoz, hogy trendeket figyelhessünk meg, szét kell választani a szövegeket megjelenésük szerint, hiszen – ahogy azt az E-benchmark.hu 2010-es felmérése is bizonyítja – köteteket szívesebben vesz kezébe az olvasó. Ám a megkérdezettek ötöde rendelkezik elektronikus könyvvel, 6 százalékuk rendszeresen használja is azt. Ugyanezen kutatás szerint a folyóiratoknál más a helyzet: az elektronikus változatokat az olvasók több mint kétharmada előnyben részesíti, a hetilapok és magazinok vannak csupán jobb helyzetben.

 

E-book s talán könyv is

A Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) eredményei is beszédesek. Kolosi Tamás szociológus, az intézmény alapítója egy 2002-es kutatásában rávilágított: az elektronikus médiumok és az internet „erőteljes expanziója” ellenére az írott kultúra szerepe megmaradt. Sőt, a könyv egyre inkább a klasszikus műveltség hordozójaként pozicionálja magát a piacon. Annak ellenére, hogy az irodalom helyzetét az értelmiségi, olvasó rétegek romlani látják, egyre több kötet lát napvilágot, szélesedik a megjelenő művek spektruma, és csak kiadott példányaik száma csökken. Ez – Kolosi szerint – a kínálat változatosabbá válását és a piaci egyensúly megteremtését eredményezi.

 

„Kommentfüggő trollok” és „digitális junkie-k”

– Az internet nem a sátán küldeménye: jól is fel lehet használni, több lehetőséget nyújt az információ terjesztésére – vallja Orcsik Roland, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szláv Filológiai Tanszékének tanársegédje. Ám a költő, műfordító és irodalomtörténész szerint a webkettő hátrányban van a könyvvel szemben. – A sok kattintás bekattanássá válik: mind a szerkesztők, szerzők, mind az álneves kommentfüggő trollok digitális junkie-k lesznek. Az online publikációkkal szemben azonban a publikációk esetében számít az idő, ahogy a befogadásnak és az értelmezésnek, úgy az alkotásnak is ki kell fejlődnie. A költészet, a novella és a dráma ugyan eladhatatlanná vált, az emberek csak a regényeket vásárolják. A tanársegéd azonban lát megoldást a problémára, hiszen az alternatív, civil mozgalmakkal népszerűsíthető a kortárs magyar irodalom – a fesztiválok, felolvasóestek, közönségtalálkozók, a „Veszíts el egy könyvet!” akció vagy éppen a Slam Poetry hozhat eredményt.

 

Elektronikus könyvtár és elveszett nemzedék

Annak ellenére, hogy Bauer Béla szociológus szerint a társadalomban megfigyelhető egy „elveszett nemzedék” létrejötte, akik a legkevesebb könyvvel rendelkeznek, és az internetet is a legritkábban használják, Bíró-Balogh Tamás szerint a világháló „demokratikusabb” a könyvnél. Az SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszékének tudományos segédmunkatársa üdvözli a Magyar Elektronikus Könyvtár és a hozzá hasonló platformok megjelenését, de megbízhatatlanabbnak tartja őket a hagyományos bibliotékákhoz képest.

– A gagyi úgyis eláraszt, ha akarjuk, ha nem. De olyan stratégiát is lehet választani, hogy csak a jól ismert és már bevált dolgokra figyelünk. Még a digitális elitnek és az internet leggyakoribb felhasználóinak és maximum két tucat olyan oldaluk van, amit rendszeresen látogatnak, amit rendszeresen látogat, ennek ellenére – Bauer eredményei alapján – ők azok, akik online tevékenységük mellett a legtöbb könyvvel rendelkeznek. Aktívabb cyber-létük ellenére ők vesznek részt az irodalmi programokon, ők látogatják inkább a színházakat, és ugyancsak ők járnak könyvtárakba – egyelőre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01