SZTE magazin

Két háború között: a szegedi sajtó fénykora

90 éve jelent meg az első szegedi egyetemi újság, a következő szemeszterben lesz 60 éve, hogy napvilágot látott a Szegedi Egyetem. Az évfordulós leltárkészítést azzal indítottuk, hogy fölvillantottuk: Szent-Györgyi Albert miként kötődött a diáksajtóhoz, majd az első egyetemi lapot tettük nagyító alá, előző számunkban a kultúraközvetítő kezdeményezésekre irányítottuk a reflektorfényt. Most művelődéstörténeti adalékokkal szolgálunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Színes szegedi lapválaszték az egyetemi újságok születésének idején, a két háború között. „ A forradalmak alatt „balra sodródott” újságírók és lapok politikailag és egzisztenciálisan is diszkreditálódtalódtak. A Szegedi Napló, a Szeged és Vidéke, a Délmagyarország munkatársainak egy része odahagyni kényszerült állását. (…) Ugyanakkor, a polarizálódás jeleként ha csak rövid időre is, útjára indult egy nyíltan szociáldemokrata hetilap, A Munka (1919-21), a másik oldalon pedig létrejött a militáns szélsőjobb lapja, a Szegedi Új Nemzedék” (1919) – olvashatjuk Lengyel András A szegedi újságírás rövid történetet című tanulmányában.

„ A nyilvánosságot a harcosan antiliberális Szegedi Új Nemzedék teljesen uralta.” Ennek ellenpólusává fejlődött 1922/23-ra a Szeged, amely a megszűnt Délmagyarország újság utóda lett liberális szellemiségében is. A képet árnyalta a többi lap, így például a Szegedi Friss Újság, a Friss Hírek és 1925-től a második Szegedi Napló, illetve a különféle hetilapok. Kivirágzott a helyi sajtó az évtized közepére: a betiltott Szeged helyett 1925. május 17-én újraindult a Délmagyarország, az ellenzéki liberalizmus helyi lapja, amely 1938-ig fénykorát élte. Többek között Juhász Gyula, Móra Ferenc publikált ott, miközben „jelentős a lap irodalmi anyaga” és „hírszolgáltató üzemként is jelentőset produkált” – Lengyel András szerint.

Profi minőségű regionális napilapo(ka)t olvasva készítették saját újságjaikat a szegedi egyetem hallgatói és oktatói. A modern sajtóbeli trendek hatottak a diákújságokra is. Vajda Tamás, az Egyetemi Levéltár vezetője kiemeli: 1935. szeptember és 1936. június között jelent meg a Foederatio Emericana nevű katolikus egyetemi ifjúsági egyesület szegedi corporatiói kiadásában a Délvidéki Ifjúság című lap. Ezzel szemben új megközelítéssel készült az 1941. május és 1944. március között megjelent Szegedi Híd, melyet a röviddel korábban megszervezett Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) nevű egyetemi egységszervezet adott ki. Ez volt az első olyan szegedi diáklap, amely a hallgatók kari, felekezeti, nemzetiségi megoszlásától függetlenül minden hallgató számára íródott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01