SZTE magazin

Amerikai siker: dobverőt ragadott az orvostanhallgató

Gingl Zoltán „szomszédbarát” zenész

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nemzetközi dzsesszzenei dobversenyen ért el 3. helyezést a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának elsőéves hallgatója, Gingl Zoltán. A fiatal tehetség születésnapjára kapta a dobleckéket, mostanában pedig a világhírű Stanton Moore-ral levelezik. A „metálos” és „még metálosabb” korszaka után blues-rockkal kísérletezne. Gingl Zoltán általános iskolás kora óta zenél, bátyjával metálzenekart szerettek volna alapítani. Az orvostanhallgató elé így került dob szett is, hiszen testvérével beszélték meg, ki milyen hangszert választ.

– Születésnapi ajándékként írattak be dobórára: gyanútlanul beültem az autóba, édesapám pedig Csizmadia Lászlóhoz vitt, hogy tőle tanuljak. Dolgozott több zenekarral a dobos, de egyik kezdeményezés sem volt hosszú életű. A keményebb műfajokat hátrahagyva a New Orlenansra jellemző bluesos-dzsesszes dallamoknál állapodott meg; a Stanton Moore Groove Alchemy Video Contestre is ezért jelentkezett a fiatal tehetség. Az egyik közösségi oldalon talált rá a videó versenyre, ahol kedvenc dobosának, Moore-nak két dala közül kellett választani, és dobbal kísérni. Az elkészült és beküldött produkció felvételére pedig egy alkalmazáson keresztül lehetett szavazni. A döntőbe a 12 legnépszerűbb videó jutott, ahol maga Moore választotta ki a legjobbakat, s egy New York-i koncertjén videó üzenetben tudatta is az eredményt – ekképp érte el Gingl Zoltán a harmadik helyezést a nemzetközi megmérettetésen.

– Úgy adtam be a videómat, hogy örülök, ha megnézi a kedvenc dobosom, mit művelek. A verseny óta azonban tartjuk is a kapcsolatot egymással. Jövőre szeretnék kijutni New Orleansba, ahol tanulhatok, és koncerteket hallgathatok meg – de csak kis időt töltenék kinn, egy ekkora út nem egyetemista pénztárcára van szabva.

A medikus hozzátette, hogy a dobolás – a siker ellenére – csak hobbi, hiszen rengeteg tanulnivalója akad. Azonban tervezi, hogy rezidensként külföldön folytatja az egyetemet, így más országban is tanulhat zenét. Magyarországon, úgy gondolja, túl sok kompromisszumot kellene kötnie, ha a megélhetésért akarna játszani. Zenekara most nincs a fiatal dobosnak,

viszont „tréningezni” egyedül ugyanúgy kell.

– Szomszédbarát vagyok: egy íratlan egyezmény szerint este 6 és 7 között hangoskodhatok. Volt rapes, metálos és még metálosabb időszakom, mostanában viszont a dzsessz és a blues jobban vonz – árulta el a dobos. – De a szobazenélés nem kedvező: blues-rockot és letisztultabb, ősi ritmusokat szívesen játszanék együttessel is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01