SZTE magazin

Kutatásból üzlet?

Innovációs sikerek a szegedi egyetemen

 

A vállalati kutatási megbízásokból származó bevétel 2006–2010 között elérte a 4,5 milliárd forintot a Szegedi Tudományegyetemen. A legújabb eredmény: az SZTE és a német Schmack Biogas GmbH közötti technológia transzfer megállapodás. A „szegedi innovációs boom” mögé néztünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy évtizede lesz jövőre, hogy az innováció azzal is középpontba került a Szegedi Tudományegyetemen, hogy külön rektor helyettes és igazgatóság foglalkozik a kutatási eredmények hasznosításával.

– Eleinte a szabadalmak fölmérésére helyeződött a hangsúly. A kooperációs kutatási központok formájában az akkori ipari kapcsolatok kiszolgálására törekedtek. Mára viszont a kutatásfejlesztés és - szervezés, az innováció, a találmányi bejelentésnek és hasznosításnak a teljes vertikuma az igazgatósághoz tartozik – magyarázta Buzás Norbert. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságát vezető egyetemi oktató hozzátette: legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye a közép-kelet-európai régióban. Számok mutatják a közel egy évtizedes innovációs munka hasznát. A Szegedi Tudományegyetem úgy válaszolt az ipari partnerek kutatásfejlesztési igényeire, hogy az ebből származó bevétele 2006–2010 között elérte 4,5 milliárd forintot – tudtuk meg Prónay Szabolcstól, az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság munkájába kutatásmarketing-menedzserként bekapcsolódó, amúgy a Gazdaságtudományi Karon oktató egyetemi tanársegédtől. Az SZTE 7 spin-off cég mellett 23 klaszterben vállal szerepet. A klaszterekben való tagság lefedi az SZTE kulcskompetenciáit, és szinte minden kar számára valós ipari alternatívát tud biztosítani.

Az SZTE portfóliójába tartozó 41 szabadalom mellé további 3 szellemi alkotás birtokba vételéről döntött az SZTE Innovációs Bizottság idén tavasszal. Az SZTE a szabadalmi portfóliójából az elmúlt 5 évben 5 hasznosító vállalkozással kötött licencia szerződést, és így összesen közel nettó 35 millió forint bevételre tett szert.

– Az elmúlt évek legjelentősebb technológiatranszfer-akciója, amit az SZTE és a Schmack Biogas GmbH kötött. A német óriásvállalat megvásárolja a szegedi egyetemen fejlesztett, a termofil baktériumokkal működő biogáz-előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai dolgoztak ki – mutatott rá Prónay Szabolcs. A Schmack Biogas GmbH Németország egyik legnagyobb biogáz-előállító vállalata. A bevétel 55%-át kapják a kutatók, 5%-át a kutatásoknak közvetlenül otthont adó TTIK, 40%-a pedig az SZTE központi költségvetésébe kerül.

– Presztízsértéke mellett azért is fontos e megállapodás, mert a kutatók számára a jövőben is biztosít forrást a technológia továbbfejlesztésére – hangsúlyozta Buzás Norbert. – Ugyanakkor segíti az egyetem további találmányhasznosítási tevékenységének finanszírozását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01