SZTE magazin

Módosított vagy manipulált?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Líbiában, ahol nemrég ölték meg az ország urát, épp tizedannyiba kerül az üzemanyag, mint nálunk. Ott mindenkinek állampolgári jogon jár a személyautó, komoly támogatást kapnak lakáshoz, gyerekhez, munkához az induló házaspárok, és nem ismerik az eladósodottság fogalmát. Épp csak élni nem jó abban az országban. Kínában drágább az élet, de a lakosság felső húsz százaléka az Európai Unió életminőségét meghaladó színvonalon él. Itt naponta átlagosan 120 benzinkutat adnak át, és még így is óriási a sorban állás az üzemanyagért. Érthető, hogy Kína az Egyesült Államokkal közösen nem írja alá a szénmonoxid-kibocsátást korlátozó nemzetközi egyezményt. A hülye politikusok mindenütt egyformán gondolkodnak.

Nos, ennek a korlátolt gondolkodásnak köszönhető, hogy a Földön egyszerre van alul- és túlnépesedés, analfabetizmus és túlképzés, elhízás és éhínség, mozgásszegény élet és kizsigereltség. Ezek a párok nagyjából ki is egyenlítenék egymást, de ne ijedjünk meg, sem a „mindenki egyaránt vehet”, sem a „szükségletei szerint fogyaszt” szélsőségéig nem akarok eljutni. Ugyanakkor célszerűnek látnék kijelölni egyfajta emberközeli minimumot, ami a létezésünk elfogadható méreteit, mennyiségeit és minőségeit rögzítené.

Nemrég épp Kövegyen, Csongrád és Békés megye határán autózva csodálkoztam rá két kamionra: az egyik paradicsomot szállított Spanyolországból, a másik irodabútorokat Franciaországból. Hogy az úti cél Románia vagy Görögország volt, teljesen indiff erens – egyiket sem lehet megérteni ép ésszel. Még az áruk, szolgáltatások és gondolatok szabad áramlásával kapcsolatos általános igények elismerésével együtt sem.

Szóval, ha normális világban élnénk, épp a borzalmas 20. század után (világháborúk, hidegháború, tömegmészárlások, etnikai bűncselekmények, kommunizmus, fasizmus, liberálbolsevizmus, kábítószer, terrorizmus, pedofília, szilikonmell, sőt tömegesen hamisított bor) belenézhetnénk a tükörbe, és megpróbálhatnánk ép ésszel berendezkedni a világban. A legnagyobb ellenségünk persze maga az emberi faj, amelyik képtelen a mértéktartásra, de legalább irigy és kapzsi. Ami a génmódosítást vagy a génmanipulációt illeti, lehet a dolgot sztoikus nyugalommal (beletörődéssel) szemlélni, és lehet, sőt érdemes sokoldalú elemzés tárgyává tenni, hogy szabad-e, s ha szabad, akkor milyen területeken, mekkora mértékben, milyen garanciák mellett. Mert odáig már eljutottunk, hogy élelmiszer címen bármit megeszünk, de ne jussunk el oda, hogy már az alapanyag, a hús, a kukorica vagy a paradicsom önmagában életveszélyes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01