SZTE magazin

Megkérdeztük a hallgatót

Hallottál-e már a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) szuperlézer programról?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szekeres Dénes, TTIK, földrajz II. évfolyam

Hallottam, hogy itt, Szegeden akarják felépíteni Európa egyik legnagyobb „szuperlézer” kutatóközpontját Románia és Csehország mellett. Egy ilyen csúcsteljesítménnyel rengeteget fejlődhetünk a különböző tudományterületeken, felvehetjük a versenyt nemcsak Európával, hanem akár az USA-val is. Emellett ELI-program jó gyakornoki lehetőségeket biztosítana a Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgatók számára, itt főleg kiemelném a Természettudományi és Informatikai Karon diplomázott fiatalokat.

 

Bánkúti Ábel, BTK, kommunikáció és médiatudomány III. évfolyam

Nem ismerem a részleteket, de hasznosnak tartom ezt a beruházást, viszont tudom, hogy nagyon sok pénzt igényel. Szerintem európai uniós vagy más támogatásokkal megvalósítható ez Szegeden, és a nagy befektetés egy idő után biztos meg fog térülni, nemcsak Szeged, hanem az ország számára is. Azt hallottam erről a szuperlézerről, hogy Európában az egyik legfejlettebb lesz, ezért is támogatnám ezt a programot. Ez a beruházás jó lehetőség lenne a hazai tudományos élet felvirágoztatására, sok magyar tudóst tarthatnánk így az országon belül.

 

Lázár Enikő, BTK, fordító-tolmács MA I. évfolyam

Úgy gondolom, hogy szüksége van a Szegedi Tudományegyetemnek egy ilyen beruházásra, főleg a tudományterületek fejlesztése miatt. Valószínűleg nagy vonzerővel fog bírni egy ilyen kutatóközpont, és még többen tanulhatnának itt Szegeden, az egyetemen. Munkahelyteremtés szempontjából is megfelelő lenne a város számára, így nem kellene az itt tanuló diákoknak kényszerből a fővárosban vagy külföldön dolgozni. Szerintem a Szegedi Tudományegyetemen tanító kiváló kutatók, a megfelelő szellemi háttér és a város jó fekvése miatt eshetett pont Szegedre a választás.

 

Andó Judit Eszter, GTK, pénzügy-számvitel I. évfolyam

Még nem hallottam erről. Gondolom, pályázati pénzből valósulhat meg ez a szuperlézer néhány éven belül. Leginkább a város központjában tudnám elképzelni a kutatóközpontot közel az egyetemi épületekhez. A leghasznosabb a fizika, kémia, orvostudományok, földtudományok számára válhat. Több száz munkahelyet lehetne vele teremteni, nem csak a kutatók számára. Gondolok itt például a kiszolgáló személyzetre. A város gazdasági, tudományos életét valószínűleg fel tudná lendíteni, aminek a Gazdaságtudományi Kar hallgatójaként csak örülhetek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01