SZTE magazin

Megkérdeztük a hallgatót

Támogatod az élelmiszernövények génmódosítását?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sohajda Gábor, TTIK, földrajz szak

– A mai növekvő népességszám mellett, muszáj valamivel növelni a termények mennyiségét. Viszont éppen most tanultuk, hogy a génmódosított magok csak úgy adnak magasabb terményhozamot, ha azokat folyamatosan vegyszerezik, műtrágyázzák, locsolják. Ez az ’50-es években a kevesebb csapadékkal rendelkező területeken pont az ellenkezőjére ütött vissza, mert így még kisebb lett a termés. Ezeket a területeket amerikai vagy európai tőkével rendelkező mágnások fogják hasznosítani, és ez nem a kínai vagy indiai népszaporulatot fogja jóllakatni.

 

Laszli Adrienn, TTIK, biomérnök szak

– Viták folynak arról, hogy pozitív vagy negatív dolog-e az élelmiszernövények génmódosítása. Azon vitatkoznak a tudósok, hogy a GMO miként hat az emberi szervezetre. Én részben támogatom, részben nem, mert az élelmezési problémákra megoldást jelenthet, de káros is lehet. Például a talajt is károsíthatja. Fenntartásokkal kezelem a dolgot. Amúgy is önpusztító életmódot él a Föld lakosságának nagy része, a GMO negatív hatásainál sokkal rosszabb például a széndioxid- kibocsátás.

 

Góhér Eszter, BTK, szlavisztika szak

– Erről csak annyit tudok, hogy például a gyümölcsfák „beoltják” egymást. A génmódosítással szerintem semmi probléma nincsen, ameddig nem vegyszerekkel oldják meg a termesztést. Szerintem, van egy bizonyos szint, ameddig ha beavatkoznak, nem okoznak problémát, de egy idő után már káros lehet. Sokkal zavaróbb az a rengeteg vegyszer, amivel kajákat előállítják. Nem termesztésre gondolok, hanem a tartósítószerekre. Amit mesterségesen állítanak elő, az is marad, úgymond műanyag. Az már nem egészséges.

 

Wágner Rudolf, ÁJTK, jogász szak

Azt hallottam, hogy a génmódosított növényeket azért fejlesztik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben, és nagyobb termést hozzanak. A káros hatásairól keveset tudok, talán annyit, hogy rákkeltő is lehet. Nem mondanám, hogy ellene vagyok, mert a mi világunkban minden rákkeltő. Tele van az út kocsikkal, minden tele van rákkeltő cuccokkal. Ha már úgy telefonálunk, hogy tudjuk, rákot okoz, a GMO is belefér. Információim szerint, Magyarországon sokkal szigorúbbak a szabályozások, mint az EU-ban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01