SZTE magazin

Kultúrtündér

1 [2] 
2016. november 16.

A zsűri különdíjában részesült a pécsi X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon A Démon Gyermekei című előadásban nyújtott teljesítményéért Nyéki Tamás, a Szegedi Egyetemi Színház tagja.

2016. november 04.

Akvatinta nyomatokat, akrilfestményeket és archaikus alkotásokat is láthatnak a művészetek kedvelői a Millenniumi Kávéházban. A 21. Őszi Kulturális Fesztiválon az SZTE JGYPK Rajz és Művészettörténet Tanszék volt hallgatói, Pálmai Viola és Szekretár Enikő, valamint a rajzszakos Volford Viktor közös kiállítása nyílt meg.

2016. november 03.

„Tanásatásból tangyűjtemény. Válogatás a szegedi Régészeti Tanszék leleteiből” címmel nyílt tárlat az SZTE BTK Régészeti Tanszékén. Az állandó kiállítás az intézet gyűjteményébe nyújt betekintést, a paleolitikumtól a középkorig kalauzolja a látogatókat.

2016. október 06.

XIV. évadát kezdi idén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A „kendőzetlenség” évadában továbbjátszások, két új produkció, fesztiválmeghívások és a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó is szerepel.

2016. augusztus 02.

51 szegedi szerző elmélkedik az új magyar alkotmányról. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) jogtudósainak Számadás az Alaptörvényről című tanulmánykötetéről Balogh Elemér professzort, a kiadvány szerkesztőjét kérdeztük, a 87. Ünnepi Könyvhéten is. Az is kiderült, miért tartja mérvadónak Thomas Mann mondatát: „Csak az nem unalmas, ami alapos”.

2016. július 14.

A népszerű íróra, a szegedi egyetem egykori hallgatójára, Grecsó Krisztiánra sokan kíváncsiak voltak a 87. Ünnepi Könyvhéten is. A szegedi Dugonics téri színpadon Grecsó Krisztiánnal legújabb könyve, a Jelmezbál kapcsán Szilasi László író, irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója beszélgetett.

2016. július 06.

Taligás című új regényéről Szilasi László irodalomtörténész, az SZTE oktatója kérdezte az írót, az egykori szegedi főiskolai hallgatót, Darvasi Lászlót – a 87. Ünnepi Könyvhéten, a szegedi egyetem épülete előtti Dugonics téri színpadon.

2016. július 01.

Az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 87. Ünnepi Könyvhéten a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyv szegedi szerzőivel, Kovács Lajossal (SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet) és Csupor Dezsővel (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet) Újszászi Ilona beszélgetett.

2016. június 23.

A régi egyetemi jegyzeteket végre felváltotta a Sós Katalin által szerkesztett, több egyetemi oktató közreműködésével létrejött Környezetfizika című tankönyv. Az új kiadvány segítségével jobban megismerhetjük a mindennapi életünket befolyásoló környezeti tényezőket.

2016. május 31.

Kuriózumként a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Altajisztika Tanszékén mutatták be a Százegy azerbajdzsáni népmese című 3 kötetes gyűjteményt. A török nyelvből fordító hallgatók és oktatóik beszélgetésén a keleti népek gondolkodásáról és a mese jelentőségéről is szó esett.

2016. május 11.

Immár három könyvvel a háta mögött készíti újabb írásait jelenleg is Pásztor Pálma, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának negyedéves hallgatója. Történelem és személyes konfliktusok keverednek történeteiben, előtérbe helyezve, csak úgy, mint az orvoslásban, úgy írásaiban: az embert.

2016. május 03.

Életről és halálról ír Hegedűs Anna, a BTK fordító – tolmács szakos hallgatója. Az Egyetemi Verspályázat nyertese műveiben keresi az ember alapvető magányából kivezető utat, hogy valahol, valaki mellett szabadságra leljen – mindezt a világmindenség gyűrűjében.

2016. április 26.

Egy jó kép elkészítéséhez elhivatottság, kitartás és a fotózás iránti szeretet szükséges – vallja Bártol Brigitta, az SZTE marketing-kommunikáció szakos hallgatója. Az Egyetemi Fotópályázat első helyezettjét a fényképezésről és nyertes munkáiról kérdeztük.

2016. március 29.

Iván Sára második darabjának ősbemutatóját tartották 2016. március 20-án. A tavalyi Ez történt Bécsben című operettje után idén egy merőben eltérő témájú művel rukkolt elő az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója. A szegedi Dóm falai között csendülhettek fel a Temetés című zenekari fantázia dallamai, a virágvasárnapi szentmise keretein belül.

2016. március 23.

Kilenc éve gitározik, három évig tanult dobolni, egy évig zongorázni, furulyázni és az egyéb pengetős hangszerek logikáján is eligazodik. Az SZTE Egyetemi Zenei Verseny többszörös díjazottja mégis azt vallja, játszani igazából egy hangszeren sem tud. Az SZTE-hez több szálon kötődő Kelda zenekar gitáros énekesével Kelcz Dáviddal beszélgettünk.

2016. február 09.

Kitűnően szerepelt Girán Péter, a Szegedi Tudományegyetem gitár szakos hallgatója a komolyzenei tehetségeket kutató Virtuózok című műsorban. A tehetséges hallgatóval és tanárával, Pavlovits Dáviddal beszélgettünk.

2016. február 04.

Ha az egyetem étel lenne, Tajti Gabi lenne benne a fűszer. Aki csak ismeri, tudja: az SZTE Kulturális Irodájának vezetője - jelenség, a szó legpozitívabb értelmében. Beszélgetésünk során kiderült: Gabi recept nélkül főz fantáziafogásokat, amelyeket aszerint alakít, amilyen verset olvasott éppen. Szerinte Adyhoz vörös hús dukál, Kosztolányihoz egy könnyű tészta. Ha aznap kortárs volt terítéken, akkor izgulnak csak igazán a barátai…

1 [2] 

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01