SZTE magazin

Szegeden megnyílik a magas tudomány világa

A fiatalok, az egyetemi polgárok, az érdeklődők előtt is megnyitják a magas tudomány világát a Szent-Györgyi konferencia nyilvános eseményei. A több mint 50 országból érkező közel 1000 vendéggel kulturálisművészeti és gasztronómiai kísérőprogramokon ismertetik meg a magyaros vendégszeretet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fiatalok Fórumai

A Fiatalok Fórumán középiskolások, egyetemisták ismerkedhetnek meg a szegedi egyetemre érkező 9 Nobel-díjas tudóssal. Közülük Andrew W. Schally 1977-ben, Bert Sakmann 1991-ben, Eric Wieschaus 1995-ben, Peter C. Doherty 1996-ban, Tim Hunt 2001-ben orvosi és élettani Nobel-díjat kapott. Ada E. Yonath 2009-ben, Aaron Ciechanover 2004-ben, John E. Walker 1997-ben, Robert Huber pedig 1988-ban kémiai Nobel-díjat vehetett át. Az „Open Forum” rendezvényen 9 diák angolul mutat be egy-egy világhíres kutatót a több száz fős közönségének. Az SZTE Szent-Györgyi-konferenciáján az angol nyelvű Fiatalok Fóruma március 23-án 14 órakor kezdődik a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termében. A meghívottakon kívüli érdeklődők kivetítőn követhetik nyomon az eseményeket. A Magyar Tudományos Akadémiának és az Angol Tudományos Akadémiának egyaránt tagja a konferencia vendégei közül Ole Petersen (Cardiff, Nagy-Britannia), valamint Somogyi Péter (Oxford, Nagy-Britannia). A két professzorral a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete személyes interjút készít, illetve beszélget a TIK-ben március 23-án és 24-én 12.00-12:30 között – a Fiatalok Fórumához kapcsolódva.

 

Tudományok fája

Közös kísérleteket végeztek az első Szegedre érkezett Nobeldíjas tudós, Peter Doherty irányításával az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium legjobb, tudomány iránt érdeklődő diákjai. A Tudományok fája a jubileumi Szent-Györgyi-konferenciának állít emléket. A Tudományok fáját az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ és a Bölcsészettudományi Kar épületei között március 24-én 14 órakor ültetik el. A kocsányos tölgyet az SZTE Füvészkert ajánlotta föl, a helyet Novák István Prima Primissima díjas építész tervei alapján alakították ki. Ott emléktáblát avatnak – Fritz Mihály szobrász-és éremművész, illetve Szabó Gézaötvösmester alkotását.

 

Kísérőprogramok a vendégeknek

Kulturális-művészeti és gasztronómiai kísérőprogramok is társulnak a rendezvényhez. Szent-Györgyi emlékszobát alakítanak ki a konferencia központi helyszínén, a TIK-ben, amely a március 22–24. közötti napokon 9–18 óra között látogatható. A szervezők itt szeretnék bemutatni a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjához tartozó arany Nobel-emlékérmet, amelyet a Nemzeti Múzeum őriz, de a rendezvény időszakára várhatóan „hazatér” Szegedre.

A vendégek színvonalas szórakoztatásáról – többek között – a Magyar Állami Nép Együttes zenekara, a Duna Művészegyüttes, a Szeged Táncegyüttes és Sebestyén Márta közös fellépése, továbbá Varnus Xavér orgonakoncertje, valamint Szentpéteri Csilla zongoraestje gondoskodik. Családias vendéglátást és kulináris élvezeteket ígérnek, magyaros ízeket és italokat is kínálnak a konferencia szervezői a résztvevőknek. A konferencia alkalmából Szent-Györgyiemlékérem, illetve Szeged Nobel-díjas tudósáról szóló tanulmányokat, illetve a konferencia részletes programját tartalmazó Emlékkönyv készült – ajándékként.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01