SZTE magazin

Felfedezések a Tisza-parton

Szegedi professzorként érte el a legnagyobb sikert, nyerte el a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert, aki életének utolsó negyven évét Amerikában töltötte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Látni, amit már mindenki látott, és azt gondolni róla, amit még senki sem gondolt.”

Ez Szent-Györgyi Albert tudományos hitvallása. Az ellentmondások végigkísérték életét. 1893. szeptember 16-án Budapesten született. Gyerekként rossz tanuló volt, de 16 éves korában – ahogy ő mondta –: „Hirtelen megváltozott valami az agyamban!”, kifejlődött benne a tudásszomj. Kétszer is doktorált (1917-ben orvos-, 1927-ben pedig kémiatudományból), de abban az évtizedben 7 európai városban élt családjával, majd az óceánt átszelve folytatta vándorútját – míg Szegeden révbe ért. Ötletes tudóssá válását segítette – többek között –, hogy külföldi laborokban kutathatott, és „a főhatóság” – kultuszminiszter Klebelsberg Kunó – hazahívta. Az ismert tudóst, Szent-Györgyit 1928-ban nevezték ki a szegedi egyetemre, ahol kiteljesíthette magát: professzori címet, tanszéket, önálló labort és mellé egyre bővülő csapatot kapott. Így iskolát alapíthatott. Legnagyobb tudományos felfedezései a Tisza-parton születtek, ahova családjával 1931 januárjában érkezett. Itt az év végére befejezte kísérleteit: bebizonyította, hogy a „hexuronsav” és a C-vitamin azonos, és hogy a C-vitamin a skorbut specifikus gyógyszere. Így a világon elsőként izolálta a legnehezebben meghatározható vitamint, amit aszkorbinsavnak nevezett el.

A felfedezés elsősége körül azonban Szent-Györgyi és az amerikai King között tudományos vita robbant ki. A Magyar Orvosok Társaságának 1932. március 18-án tartott előadásáról beszámoló német orvosi hetilap szerint Szent-Györgyi kijelentette: a „hexuronsav” és a C-vitamin egy és ugyanaz. A Rockefeller Alapítvány naplója pedig bizonyítja, hogy a 80 évvel ezelőtti március 24-én (egy héttel Kings Science-beli cikkének megjelenése előtt) Szent-Györgyi bejelentette: „megtaláltuk a C-vitamint”. 1932. április 16-án pedig a Nature című lapban megjelent a tanulmánya, amelyben kísérleti eredményekkel is igazolta, hogy felfedezte a C-vitamint. Tudományos áttörésnek számított az is, hogy Szent-Györgyi és munkatársai még 1932-ben megtalálták a vitaminforrást: a szegedi paprikából a világon elsőként sikerült nagy mennyiségű (egy hét alatt másfél kiló) C-vitamint előállítaniuk. Ezzel a monopóliumhelyzettel azonban Szent-Györgyi nem élt vissza, sőt: C-vitaminját szétküldte a világ különböző pontjaira a legjobb kutatóknak. Így nem túlzás azt állítani, hogy Szegedről indult el a táplálék kiegészítőknek azaz iparága, ami mára multimilliárdos üzletté fejlődött.

A C-vitamin azonosítása mellett a szöveti oxidációk elmélete terén is újat hozott Szent-Györgyi Albert, aki 1937. október 2-án kapott telefonhívást és táviratot, hogy a stockholmi Királyi Karolinska Intézet orvosi fakultása a fi ziológiai és orvosi Nobel-díjat neki ítélte oda „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. Vagyis a korabeli biokémia alapkérdéseinek tisztázásáért. A négy szénatomos dikarboxisavak oxidációs sorának felállítása a későbbi citrátciklus egyik felének felfedezőjévé tette Szent-Györgyit. A Nobel-díjat Stockholmban 1937. december 10-én vette át.

Következő kutatási területe az izomműködés biokémiája volt: Szent-Györgyi és csoportja 1940–43 között sikeresen vizsgálta az izom fehérjéinek szerepét az izom-összehúzódásban. A miozin, az aktin, az aktomiozin azonosítása és az ATP szerepének tisztázása révén a bioenergetika alapkérdése, az izom-összehúzódás biokémiájáról vallott elképzeléseket változtatta meg. A szegedi kutatók – akár második Nobel-díjra is érdemes – eredményei a modern izombiológia kezdetét jelentették.

Legendák keringtek róla, akármerre járt a nagyszerű tanár, aki 1940–41 között a szegedi egyetem rektoraként is fontosnak tartotta az ifjúsággal való külön foglalkozást. A szegedi hallgatók egyik kedvence volt az atléta alkatú, szőke hajú, világoskék szemű „prof”, aki szinte minden sportot szívesen kipróbált: rendszeresen röplabdázott, teniszezett, lovagolt is, az algyői repülőtéren tanulta meg uralni a levegőt. A sármos férfit, a lányos apát olyannyira elvarázsolták a nők, hogy négyszer nősült életének 93 éve alatt. Dezertálással menekült az első világháborúból. Később az antifasiszta ellenállási mozgalom vezetője lett, Hitler maga követelte kiadatását, a Gestapo üldözte. A második világégés után Budapestre költözött intézetével. Honatyává választották, de az 1947-es fordulattal személyes szabadságát is veszélyeztetve érezte, ezért Amerikába emigrált. Az ottani negyven év alatt – többek között –izomkutatással foglalkozott, és a rák lényegét és ellenszerét kereste. 1986. október 22-én hunyt el. Iskolát teremtett Szent-Györgyi Albert. Nemzetközileg elismert tudósokká fejlődtek mellette első munkatársai: Banga Ilona, Laki Kálmán, Straub F. Brunó, Gerendás Mihály, Huszák István és Guba Ferenc. Szegedi kutatómunkáját folytatják tanítványai és azok tanítványai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01