sepp

Előadás összefoglaló - Videó

A mesterséges intelligencia hat évtizedes fejlődésében egymást váltották az ígéretek és csalódások. Az emberrel összemérhető képességű gépek létrehozása mindeddig nem sikerült, olyan alkalmazások viszont születtek, amelyek a hétköznapjainkat könnyebbé teszik. 

A számítástudomány hasznos eredményeit üdvözöljük, ám emellett két másik fejlődési trend is megerősödött az utóbbi pár évben: az egyik a számítási teljesítmény exponenciális növekedése, amelynek köszönhetően a feldolgozóképesség egyre olcsóbbá és mind könnyebben elérhetővé vált, a másik a Nagy Adat néven emlegetett jelenség, amely hagsúlyozza, milyen mennyiségben áll rendelkezésre az "új kőolajnak" nevezett digitális erőforrás, az adat.

 

E három trend kölcsönhatása lehetővé teszi, hogy új szemléletben közelítsünk régi feladatokhoz, és azzal kecsegtet, hogy a sikeres próbálkozások eredményei nyomán új korszak nyílik - ezt nevezzük a kognitív gépek korának.

 

Az előadás az IBM Watson megoldása segítségével mutatja be, miért beszélhetünk új időszámításról, miben különbözik ez az eddigiektől, hol tart a fejlődés, és milyen irányban alakíthatja át ez a forradalom mindennapjainkat.