A másik arc: Bolívia, indián népei

Bolívia egy Magyarországon viszonylag kevéssé ismert dél-amerikai ország, amely főleg nagy szegénységéről, a világ legmagasabban fekvő nagyvárosáról, La Pazról és indián kultúráiról híres, hiszen az országban máig is 36 népcsoport található. Ki ne ismerné a borsalino kalapos, színpompás ruhákba öltözött indián asszonyokat és a pánsípos indián zenészeket, akik képei az egész világot bejárták.
Azonban Bolívia ennél sokkat többet is jelent. Szintén az országban található a nagy magasságban fekvő Titicaca tó, melynek partján virágzott a preinka időkben a híres Tiwanacu kultúra, melynek nyomait ma a feltárt többszintes romok, piramisok és a föld szintje alá lépcsővel levezető templomok őrzik. E kultúra titkait bár részben megfejtették, még máig is sok rejtélyt kínál a kutatóknak. Az időben őt követő Inka birodalom déli része magában foglalta a mai Bolívia nagy részét, nemcsak a magasföldi andoki részen, hanem határai messze benyúltak a síkvidékekre, keletre a trópusi alföldekig, az amazonaszi síkokig, délkeletre a Chiquitano terület közepéig, délre pedig a mai Argentínába nyúló Chacoig. Ezt a három ökológiailag különböző területét az országnak kultúrálisan is más indián csoportok lakják, csak úgy mint a négy térség között átmenetet képező szubtrópusi vidékeket.
Az előadás a különböző területek népcsoportjainak jellegzetességeit nézi át, bemutatja főbb jellemvonásaikat, megismertet az andoki rész magas kultúráival és mai a síkvidéki indián népcsoportokkal.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.