Előadónkról

SzHEDr. Szabó Henriette Éva
antropológus

 

 

Szabó Henriette Éva Szegeden született, és itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. A József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-olasz szakán 1990-ben végzett, tanári és fordítói diplomával.

 

Az egyetemi évek során több speciális kurzust hallgatott, két fő irányban érdeklődve: egyrészt Latin-Amerika történelme, prehispán kultúrái és művészettörténete iránt, másrészt dráma és színház tanulmányokat folytatott.

Mellette számos ösztöndíjat nyert különböző olasznyelvű képzésre Peruggiában, Udinében, Rómában, Firenzében és Pármában, és eljutott egy Közép-Olaszország kultúrtörténetét bemutató nemzetközi táborba is.

1989-ben New York-ban kezdett dolgozni a Mountain Top Films nem profit érdekeltségű vállalkozásban, amely főleg harmadik világbeli dokumentumfilmek készítésével foglalkozott. Részt vett több nemzetközi filmfesztiválon, Berlinben, Amiensben és Rotterdamban. Így jutott el először 1989-ben, és másodszor 1992-ben Bolíviába, ahol az utóbbi alkalommal beiratkozott La Paz-ban a San Andrés Egyetem Antropológia szakára, melyet 2000-ben fejezett be. Ezekben az években főleg vizuális művészeti irányú és antropológiai szakirányú különtanulmányokat folytatott, például Alkalmazott Antropológiából, mint projektek megtervezése és végrehajtása, azonkívül vidéki és etno-ökológia, jogi, közgazdasági és fejlődési antropológia.

Egy posztgraduális képzés keretében elvégezte a San Andrés Egyetemen a “Demográfiai elemzés módszerei” kurzust.

Az egyetem mellett folyamatosan dolgozott a Pachamama Films nem profit érdekeltségû vállalkozásban, mint producer, kutató és író, számos dokumentumfilmet készítettek 1992 és 2008 között, általában ökológiai és etnikai témákban. Ezek közül is kiemelkedik a 2005-ben National Geographic-nak készített Outbreak (“Járvány”) dokumentumfilm, amit Magyarországon is bemutattak, és bolíviai párja Vientos Negros (“Fekete szelek”), a trópusi vérlázról. Kétszer is zsüritagja volt az Amalia Gallardo neves bolíviai videófesztiválnak, és két éven keresztül meghívott tagja volt az állami filmbíráló bizottságnak.

Munkásságában a gyakorlati munka, azaz terepmunka, és a tudományos munka egyformán hangsúlyt kap. Az első antropológiai munkáját 1995 és 1996-ban egy aymara indián pártban végezte, és 2 éven keresztül aktívan részt vett az orurói -Latinamerikában a második legnagyobb szabású, folklór- karneválon; mind a két munka során rengeteg élményt és tapasztalatot gyűjtött. 1997-ben az Indián Ügyek Minisztériuma alkalmazta egy nagyszabású projektben, melynek célja 15 indián terület kijelölése volt az országban, Henriette a baure népcsoportot kapta az amazonaszi területen, mely térség végül a specializációja alapja lett. Később sok változatos projektben dolgozott konzultánsként, gazdag gyakorlati tapasztalatot gyűjtve Bolívia különböző síkvidéki részein és népcsoportjai között. 2003-tôl 2008 októberéig pedig az Aguarague nem profit érdekeltségű vállalkozás igazgatójaként dolgozott.

Tudományos munkásságát főleg a tanulmányok és könyvek jellemzik, a kutatói munka általában a terepmunka eredményeinek kiegészítése, rendszerezése és elemzéseként jött létre, mint például az ENSZ megbízásából készített baure indiánokról szóló etnográfia (1998); az elemző tanulmány az ayoreo indiánok közt létező “méz kultúráról”, ami nagy elismerést hozott a bolíviai antropológiában (2005), melyet egy méz és méhekről szóló egyedülálló dalgyűjtemény kísér, ayoreo nyelven. 2008-ban felkérték a Santa Cruz tartományi kultúrszótár antropológiai részének a megírására, mely 2010-ben most jelenik meg a tartományi ünnepség évfordulóján.