Lehetetlen (azaz a matematikában hogyan igazolható a lehetetlen)

A matematikát meglehetősen nehéz besorolni a többi tudomány közé, annyira különbözik módszertana és szemléletmódja (leggyakrabban a "természettudományok és matematika" besorolást kapja). Az előadás a matematika egy olyan oldalával foglalkozik, amely alig-alig figyelhető meg más tudományokban, nevezetesen hogy saját korlátainak vizsgálata szerves része az elmélethez. Nem csak azt kérdi, hogy mit lehet megcsinálni, hanem azt is, hogy mit nem és miért nem. Pl. miért lehetetlen a kör négyszögesítése, vagy miért nem lehet a tér minden halmazának térfogatot tulajdonítani? A matematikát átszövik az ezekhez hasonló kérdések, és ezek az elmélet integráns részét képezik.
Az előadás néhány olyan kérdést érint, amelyek jelentős hatással voltak a matemtika fejlődésére, és amelyek a fenti "lehetetlen" jelleget viselik. Szó lesz többek között Kőnigsberg hídjainak bejárásáról, amely probléma a gráfelméletet szülte; négy görög problémáról, amelyek megoldására kétezer évet kellett várni; a nagy Fermat-sejtésről, amely a leghíresebb és legtöbb fantáziát megmozgató probléma volt évszázadokon keresztül; de beszélünk a közgazdasági vonatkozású Arrow-tételről is, amely szerint bizonyos szociális választási eljárásokban a demokrácia lehetelen.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.