Az intuíció pszichológiai és idegtudományi alapjai

Az intuíció témaköre a tudomány kezdetétől érdekli a kutatókat. Sigmund Freud több tanulmányában is foglalkozott a kérdéssel: például szerinte az erősebb libidókapcsolatban lévő személyek között az intuitív jelenségek gyakoribbak.

A modern kognitív idegtudomány, a neuropszichológia és az emlékezet kutatás eredményei más megvilágításba helyezik az intuíció kérdéskörét. A nem-deklaratív emlékezeti rendszerek valamint a basalis ganglionokhoz köthető emlékezeti és tanulási folyamatok mind biológiai, mind pszichológiai szinten tudják magyarázni az intuícióhoz kapcsolódó jelenségeket - a nem-tudatos tanulás és emlékezet valamint a közvetlen jövő bejóslásának képességét. Az előadás bemutatja a kéreg-alatti struktúrák és az implicit (nem-tudatos) tanulás biológiai hátterét, ontogenetikus fejlődését, konszolidációját, legújabb vizsgálóeljárásait.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.