Informatikai Történeti Múzeum Szegeden

Az 1970-es évek közepén Kovács Győzőnek, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság akkori főtitkárának támadt az az ötlete, hogy folyamatosan gyűjtve és tárolva, meg kellene őrizni a számítástechnika magyarországi alkalmazásainak, a hazai fejlesztéseknek és gyártásnak a tárgyi és írásos emlékeit. A begyűjtött gépek számára Muszka Dániel szerzett Szegeden alkalmas raktárakat. A 35 éve folytatott gyűjtőmunka eredménye mára egy, több, mint 10,000 darabból álló, kb 220 tonna tömegű informatikatörténeti muzeális gyűjtemény. Az 1992-ben létrejött Informatika Történeti Múzeum Alapítvány intézményi kereteket adott a gyűjtésnek. Az alapítók a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az Országos Műszaki Múzeum és az Állami Számítógépes Szolgálat voltak. A többszöri, kényszerű költöztetés után, 2002-ben a Szegedi Tudományegyetem befogadta a gyűjteményt és 2006 évben - társult tagként - a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával együtt csatlakozott az alapítókhoz. A gyűjtemény egyetemi területen, a volt szovjet laktanya u.n. új legénységi épületben van elhelyezve. Az eszközök három szinten, közel 2400 m2 területen, kiállítás-szerüen, látogatható állapotban vannak ideiglenesen raktározva. Az elmúlt években - különösen a társult tagok és az NJSZT lankadatlan aktivitásának eredményeként - több tanulmányterv is készült végleges, múzeumi épület megvalósításával kapcsolatban. Most - úgy tűnik – közeli a megoldás: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az Agóra PÓLUS program keretében, Szeged belvárosában felépítendő közművelődési intézményben biztosít helyet, korszerű körülményeket a leendő Informatika Történeti Múzeum számára.
Az építkezés 2011 első negyedében fejeződik be. Ezt a gyűjteményt mutatja be az előadás néhány gép fényképével és az egyes gépekhez fűződő történetekkel.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.