Előadónkról

SzGyEProf. Dr. Szőnyi György Endre
egyetemi tanár
SZTE BTK

SZŐNYI GYÖRGY ENDRE a Szegedi Tudományegyetem Angol tanszékének egyetemi tanára, az "Angolszász irodalmak és kultúrák" doktori program vezetője, valamint a Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója. Korábban tíz évig vezette az Angol-Amerikai Intézetet, valamint három évig dékánhelyettes volt a Bölcsészkaron. Jelenleg továbbá a Közép-Európai Egyetem Történeti Intézetének eszmetörténész professzora.

Szakterülete az irodalom, kultúr- és eszmetörténet; kutatási területei a kultúraelmélet, az anglisztika, hungarológia, valamint a nyugati ezoterizmus kultúrtörténete. Eddigi hat monográfiája közül a legfontosabbak: "Exaltatio és hatalom": Keresztény mágia és okkult szimbolizmus egy angol mágus műveiben (1998) – ennek bővített angol változatát a new yorki SUNY Press adta ki 2004-ben; Pictura & Scriptura: Hagyományalapú kulturális reprezentációk huszadik századi elméletei (JATEPress, 2004). Most készülő, Hénoch kultúrtörténetét tárgyaló monográfiáját az Oxford University Press feltételesen elfogadta közlésre.

Tudományszervező tevékenységéhez tartozik a szegedi Ikonológia és műértelmezés, valamint a Papers in English and American Studies szerkesztése; alapítója az 1993 óta rendszeres szegedi ikonológai konferenciáknak, több nemzetközi folyóirat, így a holland Brill kiadásában megjelenő Aries szerkesztőségi tagja. Öt éve a Magyar Anglisztikai Társaság elnöke ás az Európai Anglisztikai Társaság vezetőségi tagja; tavaly óta a the European Society for the Study of Western Esotericism vezetőségi tagja.

1998-ban egy tanévre a Collegium Budapest "senior fellow"-ja volt, ezen kívül kétszer Fulbright és kétszer Mellon ösztöndíjas, 2009-ben Cambridge-ben Leverhulme vedégprofesszor.

2003-ban a Szegedi Tudományegyetem Pro Universitate díjasa. Állami kitüntetést eddig egyik rendszerben sem kapott.