A fény, mint mikromanipulációs eszköz

A fény elektromágneses sugárzás, energiát és impulzust hordoz, így anyaggal kölcsönhatva arra mechanikai hatást fejt ki. Az effektus a mindennapok makroszkopikus világában, szokásos fényintenzitásoknál, elhanyagolható. A mikroszkopikus méretek tartományában, lézerfény alkalmazása esetén viszont jelentőssé válik a hatás. Megfelelő optikai elrendezés esetén ez a kölcsönhatás lehetőséget nyújt mikrométeres objektumok manipulálására: megragadhatunk, mozgathatunk így apró testeket anélkül, hogy mechanikus kontaktusba lépnénk vele. Ez a forradalmi manipulációs eljárás különösen jól alkalmazható biológiai anyagok esetén, egyes sejtek, akár egyes molekulák manipulálására, vizsgálatára az újszerű, eddig elképzelhetetlen lehetőségeket nyújt.
Az előadás ismerteti az eljárás alapjait, jellemző alkalmazásokat. Tárgyalja a módszer sajátos lehetőségeit, bemutatja, milyen technikai környezetet, feltételeket igényel az eljárás potenciáljának a kihasználása. Bemutat jellemző alkalmazásokat a mikromechanika, a biológiai alapkutatások területéről: hogyan lehet egyetlen molekulák mechanikai tulajdonságait meghatározni, molekulák kölcsönhatásait jellemezni. Számos további alkalmazási lehetőséget mutatunk be, például, az eljárás az orvosdiagnosztikában, akár a rákszűrésben is fontos új lehetőségeket nyújt.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.