SZTE televízió

SZTEtv - Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja 2013, Szolnok

2013 októberében a szolnoki Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetköz Fesztiválján járt a az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék elektronikus média szakirányos hallgatóinak csapata. A fesztiválon olyan alkotók és alkotások mérettettek meg, melyek témája és feldolgozási módja az ismereterjesztés céljait szolgálja.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

15 ország mintegy 100 filmalkotása közül választották ki azt a 25-öt, melyet a versenyprogramban vetítettek. E 25 között ott volt a kommunikáció tanszék két filmje is, melyek BA - szakos vizsgafilmként készültek: Papp Melinda Teljes gőzzel! című műve a steampunk világa kalauzolja a nézőt, míg Dóczi Attila Nem mese! Anime című filmje az anime rajongók táborát mutatja be. Mivel itt olyan filmesek versengtek, mint Pálfi Szabolcs, Groó Diána, Molnár Attila, ezért a KMT Tanszék első filmeseinek már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy a versenyprogramban láthatták alkotásaikat.


A szakmai beszélgetéseken, fórumokon szó volt a televíziózás és az ismeretterjesztés XXI. századi kihívásairól, valamint az ismereterjesztő filmkészítés oktatásának lehetőségeiről. Ez utóbbin a szegedi médiaoktatást Klucsik Edit televíziós szakirányvezető képviselte, a BKF-ről Asbót Kristóf rendező, a PTE-ről Gocsál Ákos, az ELTE TTIK-ról Nagy Ernő rendező, míg a PPKE-ről Péterfy András rendező vett részt, a moderátor Babiczky László rendező volt, aki szintén az SZTE BTK KMT Tanszék oktatója. Itt hangzott el, hogy Szegeden a BTK-án valódi ismereterjesztő- és dokumentumfilmes műhely alakult ki, köszönhetően annak, hogy a diplomamunka film is lehet.


E filmek kapcsán alakult ki párbeszéd a Spektrum Televízió és a tanszék képviselője közt, hogy Magyarország egyik legismertebb tematikus csatornája műsorára tűzné e vizsgafilmek legjobbjait. Ha ez megvalósul, olyan nézettségi felülethez jutnak a hallgatók és az egyetem, amely egyelőre unikális a magyar média oktatásban.


A fesztiválon készült összefoglaló filmet itt tekinthetik meg:

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2024. február 09.

A TeWaTi lézeres kutatócsoport laborja az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára. Az új alapszak a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képez majd, folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll a fotonikai mérnöki mesterszak terve is. A fizikus-mérnöki alapszak céljairól, felépítéséről az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén beszélgettünk Dr. Bozóki Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárral, Dr. Kovács Attila adjunktussal, a Fizikai Intézet oktatásért felelős intézetvezető-helyettesével és a képzés mérnöki tartalmának tervezésében részt vevő Podolcsákné Dr. Ailer Piroska tudományos főmunkatárssal, gépészmérnökkel, repülőmérnökkel, az SZTE IKIKK Fotonika, Lézerfizika és Feltörekvő Technológiák Kompetenciaközpont szakmai vezetőjével.