SZTE magazin

Ösztöndíjjal Kínába - Számos lehetőséget kínál a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet

Az SZTE-n a kínai nyelv és kultúra megismertetésével, a különböző kínai ösztöndíj-lehetőségek gondozásával a Konfuciusz Intézet foglalkozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Konfuciusz Intézet 2012 októberében nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével. Az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól sajátíthatják el a nyelvet, az egyetem mellett négy szegedi középiskolában és három általános iskolában is tartanak órákat. A nyelvoktatás mellett az intézet nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra megismertetésére is, ennek érdekében olyan színes programokkal várja az érdeklődőket, mint a Lampion Ünnep, melyen a résztvevők megismerkedhetnek az ünnep történetével, és bepillantást nyerhetnek a hagyományos kínai újévi szokásokba is – tudtuk meg Zhang Xuemei igazgatótól.

Mind a Kínai Állam (Központi Kormány), mind a Konfuciusz Intézet különböző ösztöndíj-lehetőségekkel támogatja azokat, akik Kínában szeretnének tanulmányokat folytatni, kutatómunkát végezni. A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és PhD-szinten tanulhatnak ösztöndíjasként a hallgatók, de az úgynevezett általános ösztöndíj a 45 és az 50 éve alatti oktatóknak és kutatóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos munkájukat valamely kínai intézményben fejezzék be. Az ösztöndíjra jelentkezni a magyarországi Kínai Nagykövetség honlapján lehet: a Szegedi Tudományegyetemről három főnek biztosítanak lehetőséget Kínában tanulni – emelte ki az intézet kínai igazgatója. A teljes ösztöndíj magába foglalja a tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket, valamint havonta egyösszegű támogatást, melynek mértéke képzési szintenként eltérő. Mindemellett az ösztöndíj az első alkalommal Kínába érkezőket beköltözési támogatással is segíti – tette hozzá.

Sanghaj város kormányának ösztöndíjprogramjának keretében teljes és részleges ösztöndíjakra pályázhatnak a hallgatók, emellett egy úgy nevezett „long-stay” ösztöndíj segíti azokat, akik hosszabb ideig szeretnének Kínában tartózkodni, de nem rendelkeznek semmilyen más ösztöndíj-támogatással.

A Konfuciusz Intézet egy tanulmányi félévre és az egy tanulmányi évre szóló ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik teljesítették az előírt nyelvórák számát (60) és eleget tettek az előírt HSK nyelvvizsga (a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgája, mely letehető az SZTE Konfuciusz Intézetben) követelményeinek. A két tanulmányi évre szóló ösztöndíj kimondottan a mesterképzés elvégzésére irányul, és kínai nyelvtanárok képzését szolgálja. Mindezek mellett a hallgatók pályázhatnak még PhD- és kutatói ösztöndíjakra is. Az elnyert ösztöndíj lényegében minden költséget magába foglal – regisztrációs díj, tandíj, tananyag díja, kollégiumi szállás, orvosi ellátás, biztosítások díja –, kivéve a kiutazás költségét – ismertette Zhang Xuemei.

A kínai igazgató külön kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem kínai partneregyeteme, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem saját ösztöndíjprogramot is kínál, mely specifikusan az SZTE hallgatóinak nyelvi képzését célozza meg. A négyhetes nyári program népszerű a hallgatók körében, tavaly öt fiatal is sikerrel pályázott, akik valamennyien számos kulturális élménnyel gazdagodva, nyelvtudásukat bővítve tértek haza Szegedre – emelte ki.

 

Gajzer Erzsébet

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01