SZTE magazin

Megkérdeztük az oktatót

Miért érdemes ösztöndíjjal külföldön kutatni?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pusztai Varga Ildikó

GTK, nemzetközi kapcsolatok programmenedzser

Szerintem több szempontból is fontos, hogy az oktatók is kijussanak külföldre. Úgy vélem, hogy aki magyar egyetemen tanít, és a karrierjét kutatóként és oktatóként hosszú távon képzeli el, az nem teheti meg, hogy nem kapcsolódik be a nemzetközi vérkeringésbe. Ahány nyelvet beszélünk, annyi ember vagyunk. Ha valaki itthon szűknek érzi a lehetőségeit, akkor egy külföldi tanulmányút a legjobb módja a felfrissülésnek. Az ilyen út során gyűjtött tudást, módszertant, szakirodalmat hazatérvén nemcsak ő maga kamatoztathatja, hanem az egyeteme, tanszéke és végső soron a hallgatók is. A külföldi oktatókkal kialakított kapcsolatokról már nem is beszélve.

 

Szűcs Márta Zita

BTK, Magyar Nyelvészeti Tanszék, tanár

Azért tartom fontosnak az ilyen lehetőségeket, mert a tanszékek költségvetési kerete mostanában leszűkült, így egy külföldi konferencián való részvétel sokszor csak ilyen ösztöndíjak igénybevételével lehetséges. Azzal, hogy az ember más országok szakembereinek rendezvényein részt vesz, aktív kutatói munkát végezhet, és élvonalbeli tudást tud átadni a hallgatóinak. Továbbá így a személyes példamutatás eszközével is él: felhívja a hallgatói figyelmét, hogy vannak ilyen lehetőségek, és ösztönzi őket a világra való nyitottságra.

 

Bereczki Zsolt

TTIK, Embertani Tanszék, tanársegéd

Az új mobilitási ösztöndíjak jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy megismerjük a külföldi felsőoktatási intézmények kutatásait. Így képet kaphatunk a versenytársakról és a szövetségesekről egyaránt. Világot látni mindenki szeret, de a pályázatok sokszor nagy adminisztrációval járnak. Sok oktató emiatt nem vág bele a külföldi útba. Az Európai Unió a lehető legtöbb, számunkra hozzáférhető pályázatot biztosítja, és emiatt ennél egyszerűbb a rendszer nemigen lesz. Így nekünk kell hozzászoknunk a pályázati rendszerek logikájához, és megtanulni felhasználni ezt saját céljaink érdekében.

 

Boudewijn van Leeuwen

TTIK, Természeti, Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, adjunktus

Származásomat tekintve holland vagyok, így én külföldről érkeztem Magyarországra. Emiatt látom, hogy nem csak a saját országunk felsőoktatási rendszerét kell megismerni és továbbfejleszteni. Többek közt ezért jöttem az országba. Személy szerint magamat is szeretném fejleszteni, ezért is látogattam el az SZTE ösztöndíjas konferenciájára és börzéjére. Az oktatók sokszor elfoglaltak, és nehezen tudnak kimenekülni a mindennapi munkából, így ezt tartom a kevés külföldi út egyik okának. De más helyeken sok új ötletre lehet szert tenni, amit aztán tovább lehet adni a hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01