SZTE magazin

Mindenütt jó, és legjobb az Erasmus

Egy francia joghallgató szegedi hónapjai

 

Külföldön tanulni – számos lehetőség és kihívás. Idegen ország, érdekes emberek, új tanárok, akiktől olyasmit is tanulhatsz, amit otthon talán nem. Mindez persze nem mehet segítség, közösségszervező erő, vagyis az Erasmus Student Network (ESN, „Erasmus-hallgatói Hálózat”) nélkül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Catherine Petit Franciaországból érkezett, a Université Montesquieu Bordeaux IV hallgatója – immár négy éve tanul jogot, a szociális jog és európai jog iránt érdeklődik. Eddig fél évet töltött Szegeden az Erasmusszal, júliusig marad a Tisza-parti városban. Catherine nem bánta meg, úgy érzi, megéri külföldi tapasztalatokat gyűjteni.

– Európa keleti felébe szerettem volna menni, Szegedre az egyetem jó híre vonzott – mesélte lapunknak az Erasmus-hallgató. Az ösztöndíjprogram egyik legnagyobb erényének azt tartja, hogy sokféle embert megismerhetnek. Catherine arról is beszélt, Franciaországban nem sokat tudnak Magyarországról és a magyarokról. Mint elmondta, az egyetemi oktatás színvonala hasonló. Külön hangsúlyozta, mennyire elégedett a szegedi egyetemi könyvtárral, mely nagyobb, mint a bordeaux-i, tetszik neki, hogy sok számítógép-állomás szolgálja ki a hallgatókat, és számos angol nyelvű szakkönyvet is kölcsönözhetnek; itt sokkal könnyebb ezekhez hozzáférni, mint náluk odahaza. Az első félévben egy texasi tanártól is hallhattak előadást – emelte ki Catherine, míg otthon mindig ugyanazok a tanárok, itt változatosabb az oktatói paletta. Hozzátette: tanulnak magyar nyelvet és kultúrát is, és nem sztereotípia, valóban nagyon nehéznek tartja a nyelvünket. Ugyanakkor hozzátette: jó dolog azt a nyelvet tanulni, ahol vagyunk. Annál is inkább, mert egy-egy szó is igen hasznosnak bizonyul, jól

példázza ezt azoknak a portugál lányoknak az esete, akik a hentesnél röfögni kezdtek, jelezve a kívánt hús fajtáját…

Catherine mindazoknak, akik most vágnak bele az Erasmusba, csak azt tanácsolja: próbáljanak minél több embert megismerni, és utazzanak, amennyit tudnak.

Azt is megtudtuk, a tanulás mellett nem maradhatnak el a szervezett bulik, Erasmus partik sem, sőt, az ESN kirándulásokat is szervez, az első félévben például Prágába utazhattak el. A francia hallgató hozzáfűzte: sosem maradtak segítség nélkül, az erasmusosok eligazodását segítő kijelölt mentorhallgatóhoz, valamint a közösségi alkalmakon megismert új barátokhoz egyaránt fordulhatnak telefonon, SMS-ben vagy a Facebookon is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01