SZTE magazin

Megkérdeztük a dolgozót

Miben segíti az egyetemi munkát a külföldi ösztöndíj, tanulmányút?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szakál Péter, Gazdaságtudományi Kar, dékáni hivatalvezető

Az Erasmus Staff Mobility program keretében 5-5 hónapos tanulmányutakat tettem német (Göttingen), finn (Oulu) és olasz (Udine, Perugia) egyetemeken. Az intézményekre a GTK Külügyi Bizottságának ajánlása alapján esett a választás. A kiutazások célja egyrészt a meglévő kari kapcsolatok ápolása és együttműködési lehetőségek feltérképezése, másrészt szakmai tapasztalatok megszerzése volt. A GTK a 2013-2014-es tanévtől angol nyelvű BA

(gazdálkodási és menedzsment) szak indítását határozta el, a külföldi hallgatók fogadása, oktatása során nagy segítséget nyújt a külföldi társegyetemeken szerzett tapasztalat. A GTK folyamatmenedzsmentje, a MODULO-rendszer fejlesztésében is támaszkodhattam az Erasmus személyzeti mobilitási programjaiban szerzett értékes tudásra.

 

Szabó Klára, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Humántudományi Intézet, főiskolai docens

Erasmus-ösztöndíjjal számos alkalommal jártam az Egyesült Királyságban, Törökországban, Lengyelországban, Ausztriában és Németországban.

Kutatási ösztöndíjjal egy évig az Egyesült Államokban (Rhode Island) tanulmányozhattam az amerikai drámát, két alkalommal is kutathattam Nyugat-Berlinben, illetve interdiszciplináris kutatást folytathattam Hollandiában (Wassenaar). A külföldi tapasztalatokat a mindennapi kurzusok, az oktatási, a kutatási, a publikációs és tankönyvíró tevékenységem során, valamint pályázatírói munkámban is hasznosítani tudom. Mindenkinek ajánlom, hogy pályázzon külföldi ösztöndíjra, tanulmányútra, hiszen mai világunkban nagyon fontos az idegen nyelvek naprakész ismerete, a nyelvek társadalmi-kulturális hátterének feltérképezése, ráadásul kapcsolati tőkére is szert lehet tenni.

 

Gál József, Mérnöki Kar Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézet, egyetemi docens

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatójaként lehetőségem nyílt Európa több országába eljutni hosszabb-rövidebb ösztöndíjjal. Ezek a hónapok olyan élményeket nyújtottak, amelyekre a mai napig is örömmel gondolok, és egyértelműen segítették, bizonyos mértékben meghatározták további szakmai karrierem. A versenyszférában a nyelvtudás és a nemzetközi tapasztalat már a kiválasztásnál is szempont volt. Az SZTE-re kerülve a Mérnöki Kar oktatójaként is azon dolgozom, hogy hallgatóink és oktatóink is szerezzenek tapasztalatokat más országokban. Az egyetemi éveim alatt több alkalommal Svédországban eltöltött hónapok szintén a mai napig hatással vannak munkámra. A Göteborgi Műszaki Egyetemen, illetve a Volvo autógyárban olyan technikai, módszertani ismereteket szereztem, amelyeket újra és újra hasznosítok, de a motiváltság, a fejlődni akarás, a megszerzett alapos tudás még ennél is fontosabb.

 

Nagy Antal, Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport, egyetemi adjunktus

A CEEPUS-programban jártam több alkalommal osztrák (Graz), horvát (Zágráb) és szerbiai (Újvidék) egyetemeken, Tempus- ösztöndíjjal Portugáliában (Aveiro) vehettem részt nyári egyetemen, az MTANSF keretében egy hónapot töltöttem el az Egyesült Államokban (Pennsylvania), Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjjal pedig három hónapot Londonban. A külföldön megszerzett tapasztalatok új ötleteket adhatnak, és más nézőpontba is helyezhetik az adott problémákat/feladatokat. Egy-egy ilyen kiutazás szélesítheti az ember látókörét az adott területen, és új kapcsolatokat építhet ki, amelyek elengedhetetlenek a kutatómunkában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01