Kaposvári siker az SZTE nemzetközi földrajzversenyén

Negyedik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt. A megmérettetés első díját a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapata vihette haza.

A vetélkedőre az ország minden tájáról és a határon túlról összesen 110 kétfős csapat jelentkezett 4 ország 35 városának, 45 iskolájából.



Középpontban az Aggteleki Nemzeti Park természetföldrajza


A verseny célja az volt, hogy a természetföldrajzban jártas, tehetséges középiskolai tanulók, egy kicsit formabontó módon, a gyakorlati, alkalmazott földrajzi ismeretekre fókuszálva mérjék össze tudásukat.

„Versenyünk a lexikális ismeretek helyett a földrajzi gondolkodásra, az ok-okozati elemzésekre helyezi a hangsúlyt” – mondta a vetélkedő szervezője, Szilassi Péter. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke egyetemi docense hozzátette: az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagon túl ezúttal az idén 30 éves Aggteleki Nemzeti Park természetföldrajza volt a kiemelt téma. A témaválasztást az indokolta, hogy az UNESCO Világörökségi listáján szereplő nemzeti park területén található hazánk harmadik leghosszabb barlangja, a Béke barlang, melyet 1952-ben tudományos módszerekkel fedezett fel a verseny névadója, egyben a Tisza-parti universitas egykori tanszékvezető professzora: Jakucs László.

A középdöntő után tárlatvezetés és városnézés

Az elődöntőt mind a 110 csapat a saját iskolájában írta meg, majd a legjobb 27 csapat jutott tovább a szegedi középdöntőbe, melyet 2015. március 27-én, pénteken tartottak.

A középdöntőben újabb írásbeli feladat megírása alapján dőlt el, hogy melyik 8 csapat jut a verseny március 28-i, szombati döntőjébe. A középdöntő feladatsorának megoldása után a csapatok és kísérőtanáraik ellátogattak a szegedi egyetem Ásványtani Geokémiai és Kőzettani Tanszékének Koch Sándorról elnevezett ásvány és kőzetgyűjteményébe, mely az ország egyik legjelentősebb Kárpát-medencei gyűjteménye – tudtuk meg.

„Tárlatvezetésen vettek részt az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszék őslénytárában, valamint a tanszékünk folyosóján megtekintették egykori világjáró kollégánk, a tragikus körülmények között Etiópiában elhunyt Fábián Tamás fotóiból nyílt időszaki kiállítást” – fogalmazott Szilassi Péter.

Mivel a versenyzők többségében nem Szegedről érkeztek, ezért nagy érdeklődés kísérte azt a tematikus városnézést, melyen a résztvevők a Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék doktorandusza vezetésével ismerkedtek Szeged történeti földrajzával.

A nap zárásaként Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóhelyettese tartott látványos, 3D-s barlangtúrával, és sok fotóval illusztrált előadást a nemzeti park természeti értékeiről.


Jakucs_Laszlo_foldrajzverseny_2015._marcius
Kaposvári siker az SZTE nemzetközi földrajzversenyén -GALÉRIA


Laboratóriumi kísérlet, geocaching és kvíz a döntőben


A verseny március 28-i döntője négy részfeladatból állt.

Először az SZTE Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék talaj- és vízvizsgálati laboratóriumában a mészkőterületek talajaival kapcsolatos kísérleteket végeztek el a versenyzők. Ezt követően a városban elhelyezett geocaching állomásokat kellett megkeresniük kézi GPS eszközök segítségével, majd a geoládákban elhelyezett feladatokat kellett helyesen megoldaniuk. A döntő harmadik feladataként a zsűri előtt előadott szakmai vita formájában kellett elemezniük az Aggteleki Nemzeti Park fejlesztési lehetőségeit természetvédelmi, és területfejlesztési nézőpontból.

A verseny utolsó fordulójában nyomógombos feleletválasztásos kvíz vetélkedő zajlott, melyben természetföldrajzi fogalmak ismeretén túl a gyorsaság is számított.



Négy napos külföldi tanulmányút és emlékplakett a nyeremény


„A versenyzők, és kísérőtanáraik visszajelzései alapján úgy gondoljuk, hogy a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny középdöntőjén az összes résztvevő jól érezte magát, élményekkel, tapasztalatokkal, és jutalmakkal gazdagon távozott a versenyről” – összegezte a nemzetközi vetélkedő szervezője. Szilássi Péter hozzátette: a támogatóknak – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, az SZTE Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, a Szegedi Egyetemi Kiadó, az SZTE Ajándékbolt, a Medicina Kiadó, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága, a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány – köszönhetően idén is jelentős díjakat kaptak a legjobbak.

A nyolc döntőbe jutott csapat, valamint a legjobb határainkon túli magyar nyelvű középiskola, és a legjobb magyarországi szakközépiskola csapata nagy értékű könyvjutalmat vihetett haza, közte a Szegedi Egyetemi Tudástár Élettelen természettudományok című kötetét. Az első két helyezett csapat ingyenes részvételi lehetőséget nyert a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék négy napos külföldi tanulmányútján. Ezen felül az első csapat tagjai és kísérőtanáruk megkapták a Jakucs László emlékplakettet, valamint családi belépőt nyertek a Baradla-barlangba.



Kaposvári győzelem


A IV. Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny nyertese a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapata: Stadler Elizabet és Elek Dorina. Felkészítő tanáruk Varga Bálint. A dobogó második fokára a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból érkezett Varró Tamás és Kovács Eszter állhatott, felkészítő tanáruk Szőllősyné Pálfi Melinda. Az SZTE nemzetközi földrajzversenyén harmadik helyezést ért el a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium csapata: Neszt Levente és Gyaraki Dávid. Felkészítő tanáruk Vlasits Géza. A legjobb határainkon túli magyar középiskola csapata címet a kassai Márai Sándor Gimnázium tanulói, Szitás Veronika és Bazár György vihették haza. Felkészítő tanáruk Lázár Csilla. A legjobb magyarországi szakközépiskola csapata pedig a Székesfehérvári Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye lett. A csapattagok: Ujvári Margit Krisztina és Kévés Kitti. Felkészítő tanáruk: Kis-Pál Zsuzsanna.

 

SZTEinfo

Fotó: SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék


Korábban írtuk:

Nemzetközi földrajzverseny Szegeden, immár negyedik alkalommal

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

Először rendezi meg az SZTE a Jakucs László földrajzversenyt