Az új Radiológiai Klinika indulása

A 4,8 milliárd forintos célzott kormányzati támogatásból megvalósuló, országosan is kimagasló technológiai fejlesztés eredményeként mostantól a dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását.

A 4,8 milliárd forintos célzott kormányzati támogatásból megvalósuló, országosan is kimagasló technológiai fejlesztés eredményeként mostantól a dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását.


Az újjászervezett, működésében jelentős mértékben átstrukturált Radiológiai Klinikán a magasabb színvonalú betegellátás biztosítása mellett újonnan kialakított betegellátó helyszíneken várjuk a diagnosztikai vizsgálatra beutalt pácienseket.


Ellátások a Semmelweis utca 6-8. sz. alatti Újklinikán

Közvetlenül, egy folyosóval összekapcsolva a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) mellé alakítottunk ki egy Sürgősségi Radiológiai Osztályt az Újklinikán. Ez az elrendezés a kevesebb szállítási időnek köszönhetően a betegbiztonságot növeli, a várakozási időt pedig jelentősen csökkenti. Az osztályon egy 64 szeletes CT készülék, két felvételi és egy átvilágító röntgen készülék, valamint egy modern UH készülék kapott helyet. Egy új CT készülék üzembe helyezésével lehetőség nyílt arra is, hogy az SZTE által korábban vásárolt 256 szeletes CT készülékét egyéb speciális, például kardiovascularis, onkológiai és pulmonológiai vizsgálatokra is tudjuk használni.


A szintén az Újklinikán található Elektív Radiológiai Osztályon egy tíz évnél idősebb 1,5 Tesla térerejű MR-berendezést egy legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás készülékre cseréljük. Ezzel a készülékkel, valamint a korábban beszerzett 3 Tesla térerejű MR-berendezéssel együtt a dél-alföldi régió legkorszerűbben felszerelt MR-centrumát hozzuk létre.


Női diagnosztikai ellátások a Leányszállásköz 2/A sz. épületben

A mammográfiás szűrővizsgálatoknak és emlődiagnosztikának helyt adó Női Diagnosztikai Osztály egy új épületbe költözött. A Leányszállás köz 2/A. alatt kialakított centrumban az új mammográf berendezések tomoszintézisre is alkalmasak, ez a vizsgálat eddig Szegeden nem volt elérhető. A mellrák szűrésére az emlő tomoszintézis a legmodernebb háromdimenziós mammográf röntgen diagnosztikai vizsgálat.


Ellátások a Tisza Lajos krt. 97., a Korányi fasor 14-15. sz. alatt és a Kálvária sugárúti épületben

Az Rendelőintézet Radiológiai Osztályon (I.sz. Rendelőintézet, Tisza Lajos krt. 97.), a Gyermekgyógyászati Radiológiai Osztályon (Korányi fasor 14-15.) új felvételi és átvilágító röntgent, és UH berendezést állítottunk üzembe. A járványhelyzet elmúltával a Kórház Radiológiai Osztály Kálvária sgt-i telephelyén egy új 64 szeletes CT-készülék is munkába áll.


Egyszerűsödött az előjegyzési rendszer

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeiből a képalkotó diagnosztikus vizsgálatra szóló előjegyzések rendszerét a korábbiakhoz képest jelentősen leegyszerűsítettük. Az új betegirányítási rendszerben ugyanis nincs szükség a páciens személyes megjelenésére az időpontok foglalásához, ezáltal is csökkentjük a fertőzés veszélyét. A járványügyi helyzet miatt elmaradt vizsgálatok pótlása érdekében a betegek vegyék fel a kapcsolatot a beutalót kiadó orvossal, hogy a jelenlegi egészségi állapotának leginkább megfelelő vizsgálatot kérjék meg a számára. Az új rendszerben az egyetem klinikáin dolgozó kezelőorvosok az elektronikus rendszeren igényelnek új időpontot a beteg számára. Amennyiben nem az egyetemi rendszerhez tartozó orvos adta ki az új beutalót, a beteg a Radiológiai Klinika központi betegirányító telefonszámán jegyeztetheti elő az új vizsgálati időpontot.