Prof. Dr. Soós József
professor emeritus
SZTE MK
Soós József, biológia-kémia szakos középiskolai tanárként végzett a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán, 1974-ben. Ezt követően biofizikusként dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetében, közel 20 évig. Ez idő alatt a kémiai‑biológiai evolúció és a mitokondrium bioenergetika néhány lényeges kérdését tanulmányozta. Egyetemi doktorijának PhD ekvivalenciáját a Baseli Biocentrumban igazolták és többek közt ennek alapján 2 évig az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) poszt-doktori ösztöndíjasa volt a Helsinki Egyetem Orvosi-Kémiai Intézetében.
A kilencvenes évek közepétől 5 éven át, több kutatás-fejlesztési témában finn, svájci és magyar cégek szakértőjeként dolgozott. Fontosabb kutatási területei: spektroszkópia, kromatográfia, az élelmiszerbiztonság mikrobiológiai és molekuláris biológiai vetületei, xenobiotikumok analitikája, alkalmazott bioinformatika, egyedi (kis)műszerek és laboratóriumi módszerek, bioszenzorok fejlesztése és alkalmazása.
1999-től dolgozik az SZTE Mérnöki Karán, illetve ennek jogelődje alkalmazásában. PhD dolgozatát biotechnológiából írta, fokozatot a Szegedi Tudományegyetemen szerzett. Főiskolai tanárnak nevezték ki, majd a Nyugat-Magyarországi Egyetemen habilitált. Az Élelmiszermérnöki Intézetben főként általános, élelmiszer- és ipari mikrobiológiai tárgyakat, valamint biotechnológiát tanít, 2014. december 21-től Professor Emeritusként.